Κρίση ρευστότητας και για το Κουβέιτ

Κρίση ρευστότητας και για το Κουβέιτ

101
Κρίση ρευστότητας και για το Κουβέιτ

Η ανάγκη της κυβέρνησης του Κουβέιτ να εγκρίνει έναν νόμο για το δημόσιο χρέος που θα της επέτρεπε να δανειστεί 20 δισ. δηνάρια ($65,3 δισ.) για 30 χρόνια «εξακολουθεί να είναι επείγουσα και απαραίτητη», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του εμιράτου, Barak al-Shitan.

Η αρμόδια κρατική επιτροπή της χώρας πρότεινε επίσης τη μείωση της περιόδου δανεισμού, πρόσθεσε ο ίδιος έπειτα από συνάντηση με τους νομοθέτες της χώρας.

Το δημόσιο χρέος του Κουβέιτ δεν θα ξεπερνούσε το 60% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και τα έσοδα θα προορίζονταν για έργα υποδομής και ανάπτυξης, ενώ τώρα η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να μειωθεί κατά το ήμισυ το ανώτατο όριο του δημόσιου χρέους, ως μέρος των προτεινόμενων τροποποιήσεων σε έναν νόμο που πασχίζει να προωθήσει το κοινοβούλιο.

Το Κουβέιτ διαθέτει ρευστότητα αξίας 2 δισ. δηναρίων ($6,6 δισ.), η οποία όμως δεν αρκεί για να καλυφθούν οι κρατικοί μισθοί μετά τον Οκτώβριο.

«Η κυβέρνηση αποσύρει από το Ταμείο Γενικών Αποθεματικών της με ρυθμό 1,7 δισ. δηναρίων τον μήνα, πράγμα που σημαίνει ότι η ρευστότητα θα εξαντληθεί σύντομα εάν οι τιμές του πετρελαίου δεν βελτιωθούν και εάν το Κουβέιτ δεν μπορεί να δανειστεί από τοπικές και διεθνείς αγορές», ανέφερε ο αξιωματούχος του εμιράτου.

Η επιτροπή πρότεινε τη μείωση του ορίου από 20 δισ. δηνάρια ($66 δισ.) σε 10 δισ. δηνάρια, δήλωσε η επικεφαλής της επιτροπής, Safa al-Hashem.

Το Κουβέιτ βιώνει μία από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις λόγω του Covid-19 και της πτώσης των τιμών του πετρελαίου ‒ δεδομένου ότι το πετρέλαιο είναι η βασική πηγή χρηματοδότησης του γενικού προϋπολογισμού. Πριν από αυτό, το έλλειμμα στο Κουβέιτ αναμενόταν να φτάσει τα 7,7 δισ. KWD ($25 δισ.) για το οικονομικό έτος από την 1η Απριλίου έως τις 31 Μαρτίου.

Φωτό: Noufal Ibrahim/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.