BIMCO: Νέες ρήτρες στα ναυλοσύμφωνα

BIMCO: Νέες ρήτρες στα ναυλοσύμφωνα

1264
BIMCO: Νέες ρήτρες στα ναυλοσύμφωνα

Σε ανάπτυξη νέας  ρήτρας «ανωτέρας βίας» για υιοθέτηση σε ποικίλα από τα ναυλοσύμφωνα της προβαίνει η BIMCO. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει, η πανδημία του κορονοϊού αποτελεί τον κύριο λόγο γι’ αυτή την απόφαση, ενώ έχει ήδη επιστρατευτεί ομάδα εργασίας για την σύνταξη και εφαρμογή της ρήτρας.

Η επίκληση της «ανωτέρας βίας» υπό ένα charter party ή άλλο ναυλοσύμφωνο, σύμφωνα με την BIMCO, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Τα ναυλοσύμφωνα τα οποία υπόκεινται στην αγγλική δικαιοδοσία πρέπει να εμπεριέχουν την εν λόγω ρήτρα και να αναφέρουν ξεκάθαρα σε ποιες περιπτώσεις μπορεί κανείς να επικαλεστεί την ανωτέρα βία, προκειμένου να δικαιολογηθεί για περιπτώσεις μη εκτέλεσης των προβλεπόμενων υποχρεώσεών του.

Η ομάδα σύνταξης της ρήτρας συσκέφθηκε την 1η και τη 2α Σεπτεμβρίου.

Σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη της ρήτρας αποτελεί η ρήτρα «ανωτέρας βίας» 2020 του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC). Τα μέλη της ομάδας σύνταξης της ρήτρας της BIMCO αναμένεται να συσκεφθούν εκ νέου για το εν λόγω θέμα τον Οκτώβριο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.