Σε υψηλό 12 ετών το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ

Σε υψηλό 12 ετών το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ

147
Σε υψηλό 12 ετών το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ

Το εμπορικό έλλειμμα των Ηνωμένων Πολιτειών αυξήθηκε τον Ιούλιο στα 63,6 δισ. δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο σε 12 χρόνια, καθώς οι εισαγωγές αυξήθηκαν σε επίπεδα-ρεκόρ.

Όπως μεταδίδει το Associated Press, το αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου ανέφερε ότι το έλλειμμα του Ιουλίου ήταν 18,9% υψηλότερο από το έλλειμμα του Ιουνίου, ύψους 53,5 δισ. δολαρίων. Ήταν το μεγαλύτερο μηνιαίο έλλειμμα από τον Ιούλιο του 2008, κατά τη διάρκεια της ύφεσης 2007-2009.

Η αύξηση του ελλείμματος του Ιουλίου οφείλεται σε αύξηση κατά 10,9% στις εισαγωγές, η οποία ανήλθε σε 231,7 δισ. δολάρια ΗΠΑ. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν επίσης, αλλά κατά μικρότερο ποσοστό ‒8,1%‒, σε 168,1 δισ. δολάρια ΗΠΑ.

Κατά την προεκλογική εκστρατεία του, το 2016, ο Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύτηκε να μειώσει δραστικά τα μεγάλα εμπορικά ελλείμματα της χώρας, ειδικά με την Κίνα, η οποία εδώ και χρόνια είναι η χώρα με το μεγαλύτερο εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, παρά τις πολλές εμπορικές μάχες υψηλού επιπέδου και την επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου της Βόρειας Αμερικής με τον Καναδά και το Μεξικό, τα εμπορικά ελλείμματα της Αμερικής παρέμειναν πεισματικά υψηλά.

Για τον Ιούλιο, το έλλειμμα αγαθών με την Κίνα ανήλθε σε 31,6 δισ. δολάρια ΗΠΑ, αύξηση 11,5% σε σχέση με τον Ιούνιο. Το έλλειμμα αγαθών σε σχέση με το Μεξικό έφτασε στο ρεκόρ των 10,6 δισ. δολαρίων τον Ιούλιο. Ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι η νέα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που διαπραγματεύτηκε με το Μεξικό και τον Καναδά θα αποτελέσει όφελος για τους Αμερικανούς εργαζομένους και τις επιχειρήσεις.

Οι ΗΠΑ παρουσίασαν έλλειμμα στο εμπόριο αγαθών 80,1 δισ. δολαρίων τον Ιούλιο. Το πλεόνασμα υπηρεσιών στις ΗΠΑ, όπως τραπεζικές και ασφαλιστικές, μειώθηκε σε 17,4 δισ. δολάρια ΗΠΑ, το μικρότερο πλεόνασμα υπηρεσιών από τον Αύγουστο του 2012, και αντικατοπτρίζει μέρος της μείωσης των αεροπορικών ταξιδιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η αύξηση του συνολικού ελλείμματος τον Ιούλιο ήταν μεγαλύτερη απ’ ό,τι περίμεναν οι οικονομολόγοι.

Οικονομολόγος της Capital Economics δήλωσε ότι αναμένει το αυξανόμενο έλλειμμα, το οποίο απειλεί να μειώσει το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) των ΗΠΑ για το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου κατά περίπου μία ποσοστιαία μονάδα.

Φωτό: Amogh Manjunath/Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.