Εκπομπές άνθρακα: Ακόμη μεγαλύτερος ο έλεγχος από τα λιμάνια

Εκπομπές άνθρακα: Ακόμη μεγαλύτερος ο έλεγχος από τα λιμάνια

108
Εκπομπές άνθρακα: Ακόμη μεγαλύτερος ο έλεγχος από τα λιμάνια

Σε συνεργασία με την εταιρεία τεχνολογίας Honeywell προέβη ο δανικός λιμένας του Esbjerg, ως μέρος της στρατηγικής του για την εξάλειψη του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο δανικός λιμένας σε ανακοίνωσή του, η Honeywell θα παράσχει βοήθεια στην καθημερινή διαχείριση των εκπομπών άνθρακα του λιμανιού, καθώς και στην ανάπτυξη μεθόδων ηλεκτροδότησης, ψηφιοποίησης και παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα, η συνεργασία περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός συστήματος, το οποίο θα επιτρέπει την πλήρη εποπτεία των εκπομπών που παράγονται καθημερινά από λιμενικές δραστηριότητες.

Τα projects τα οποία εξετάζονται για την εξάλειψη του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του λιμένα περιλαμβάνουν την ανάπτυξη σταθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για τα πλοία που προσεγγίζουν τον λιμένα και την ψηφιοποίησή του.

Η επικεφαλής του τμήματος Πωλήσεων και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Honeywell, Lana Sukhodolska, δήλωσε ότι, αν και πολλά άλλα λιμάνια διαθέτουν λύσεις σχετικά με την ενεργειακή απόδοση, το εγχείρημα με τον λιμένα του Esbjerg είναι μοναδικό λόγω του εύρους του.

Τέλος, πέρα από το λιμάνι του Esbjerg, το εγχείρημα αναμένεται να ωφελήσει και τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο λιμάνι, καθώς και αυτές θα μπορούν να έχουν εποπτεία των εκπομπών τους σε καθημερινή βάση.

Φωτό: Peter Bösken/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.