Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου για Ηνωμένο Βασίλειο και Ιαπωνία;

Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου για Ηνωμένο Βασίλειο και Ιαπωνία;

154
Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου για Ηνωμένο Βασίλειο και Ιαπωνία;

Ιαπωνία και Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να υπογράψουν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου προς τα τέλη Σεπτεμβρίου, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα του Asia Nikkei.

H συμφωνία θα ακολουθήσει τους προνομιακούς δασμούς μεταξύ Ιαπωνίας και ΕΕ υπό τη Συμφωνία Οικονομικής Συνεργασίας των δύο μερών, η οποία περιορίζει τον αντίκτυπο του Brexit στις ιαπωνικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τελωνειακά στοιχεία, η Ιαπωνία εξήγαγε στο Ηνωμένο Βασίλειο προϊόντα αξίας $14,1 δισ. το 2019 και εισήγαγε προϊόντα αξίας $8,34 δισ. Το Asia Nikkei αναφέρει ότι η επερχόμενη συμφωνία θα είναι ιδιαίτερα επωφελής για την Ιαπωνία, καθώς θα αποφευχθούν περαιτέρω αυξήσεις στους δασμούς. Θα πρόκειται μάλιστα για την πρώτη τέτοια συμφωνία του Ηνωμένου Βασιλείου μετά την έξοδό του από την ΕΕ.

Το δημοσίευμα του Asia Nikkei αναφέρει ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών είχαν τηλεφωνική επικοινωνία την Τετάρτη 26 Αυγούστου, όπου και συζήτησαν τους όρους και τις λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Η συμφωνία θα περιλαμβάνει τη σταδιακή μείωση των δασμών στις εξαγωγές αυτοκινήτων της Ιαπωνίας τα επόμενα χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι από τον περασμένο Δεκέμβριο ισχύουν προνομιακοί δασμοί σε ορισμένα προϊόντα του διμερούς εμπορίου Ιαπωνίας-Ηνωμένου Βασιλείου, όπως ορίζει η Συμφωνία Οικονομικής Συνεργασίας ΕΕ-Ιαπωνίας. Σε περίπτωση που τελικά η συμφωνία δεν τελεσφορήσει, θα υπάρξει αύξηση των δασμών από το επόμενο έτος, που θα πλήξει τους Ιάπωνες εξαγωγείς.

Φωτό: Franck Robichon/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.