Τα φιλόδοξα ενεργειακά σχέδια Τραμπ και η θύελλα αντιδράσεων

Τα φιλόδοξα ενεργειακά σχέδια Τραμπ και η θύελλα αντιδράσεων

156
Τα φιλόδοξα ενεργειακά σχέδια Τραμπ και η θύελλα αντιδράσεων

Η κυβέρνηση Τραμπ άναψε πρόσφατα το πράσινο φως για την εκμίσθωση οικοπέδων εξερεύνησης φυσικού αερίου και πετρελαίου στο Εθνικό Καταφύγιο Άγριας Ζωής της Αρκτικής (ANWR), στην Αλάσκα, εντείνοντας έτσι τις αντιδράσεις, καθώς η περιοχή προστατεύεται πάνω από έξι δεκαετίες.

Περιβαλλοντολόγοι και ακτιβιστές, που για χρόνια μάχονται να κρατήσουν εκτός του καταφυγίου πετρελαϊκές εταιρείες, αναφέρουν ότι το αμερικανικό Υπουργείο Εσωτερικών αποτυγχάνει να αξιολογήσει τις επιπτώσεις μιας τέτοιας απόφασης για την άγρια ζωή και το περιβάλλον.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι το νέο project θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και θα αποφέρει έσοδα δεκάδων δισ. Σύμφωνα με αναλυτές, πάντως, πρόκειται για μια απέλπιδα προσπάθεια της αμερικανικής κυβέρνησης για εξορύξεις σε ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων αυτών στην περιοχή της Αρκτικής, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου ο ενεργειακός κλάδος έχει χτυπηθεί από την κρίση.

Το καταφύγιο εκτείνεται σε 77 εκατ. στρέμματα, με το Υπουργείο Εσωτερικών να έχει ανάψει το πράσινο φως για την εκμετάλλευση 6,3 εκατ. στρεμμάτων.

Φωτό: ΒP/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.