Η γαλάζια οικονομία, μοχλός ανάπτυξης για τη Νιγηρία

Η γαλάζια οικονομία, μοχλός ανάπτυξης για τη Νιγηρία

255
Η γαλάζια οικονομία, μοχλός ανάπτυξης για τη Νιγηρία

Η κυβέρνηση της Νιγηρίας ξεκίνησε μελέτη σκοπιμότητας για την κατασκευή ενός ναυπηγείου στο νησί Brass στο Δέλτα του Νίγηρα. Το ναυπηγείο θα δραστηριοποιείται στους τομείς επισκευών και συντήρησης φορτηγών πλοίων, LΝG carriers και δεξαμενόπλοιων.

Η μελέτη σκοπιμότητας, που θα χρηματοδοτηθεί από το Nigerian Content Development and Monitoring Board (NCDMB), περιλαμβάνει γεωτεχνικές και βαθυμετρικές έρευνες, μελέτες για τις προοπτικές της αγοράς, εξακρίβωση της βέλτιστης κλίμακας κατασκευής, ανάπτυξη τεχνικών προτάσεων και σχεδίου κατασκευής και εκτίμηση των απαιτούμενων επενδύσεων για την υλοποίηση του έργου.

Η αύξηση της ναυτιλιακής κίνησης στη Νιγηρία αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων όπως ο δεξαμενισμός πλοίων και το ναυπηγικό project εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τη θέση της αφρικανικής χώρας στην αλυσίδα αξίας πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Μάλιστα το project αναμένεται να επωφεληθεί από τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου της Αφρικανικής Ηπείρου αλλά και από τις βλέψεις της Nigeria LNG για την αύξηση της παραγωγής και του στόλου μεταφοράς LNG.

Την ίδια ώρα, το ναυπηγείο θα δημιουργήσει ευκαιρίες απασχόλησης σε συμφωνία με τις προσπάθειες της κυβέρνησης Buhari για την πάταξη της φτώχειας στη χώρα. Η Νιγηρία διαθέτει ακτογραμμή 853 χλμ., η οποία παρέχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης για τον ευρύτερο ναυτιλιακό κλάδο και τη γαλάζια οικονομία, ενώ η ακτογραμμή της νήσου Brass βρίσκεται πολύ κοντά στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Σύμφωνα με το υπάρχον χρονοδιάγραμμα, η μελέτη σκοπιμότητας θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων τεσσάρων μηνών.

Φωτό: Emap/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.