Ηνωμένο Βασίλειο: Αντιμέτωπο με τη χειρότερη συγκομιδή σιταριού τα τελευταία 30 χρόνια

Ηνωμένο Βασίλειο: Αντιμέτωπο με τη χειρότερη συγκομιδή σιταριού τα τελευταία 30 χρόνια

131
Ηνωμένο Βασίλειο: Αντιμέτωπο με τη χειρότερη συγκομιδή σιταριού τα τελευταία 30 χρόνια

Η συγκομιδή σιταριού στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιθανό να μειωθεί σημαντικά φέτος, σύμφωνα με τη National Farmers’ Union (NFU), σηματοδοτώντας έτσι μια ταραχώδη χρονιά για τη βρετανική γεωργία μετά από συνεχόμενες περιόδους ακραίων καιρικών φαινομένων.

Σύμφωνα με όσα εκτιμά η Ένωση, η συγκομιδή φέτος θα είναι μειωμένη κατά 1/3 και συνεπώς θα πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση από τη δεκαετία του 1980.

Όπως τόνισε στον Guardian o κ. Tom Bradshaw, αντιπρόεδρος της NFU, φέτος οι καιρικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα δυσμενείς σε όλη τη χώρα. Πρόσφατα έλαβε χώρα ένα μεγάλο μέρος της καλοκαιρινής συγκομιδής. Κατά την περίοδο αυτή υπήρξαν ισχυρές καταιγίδες, ακολουθούμενες από έναν μίνι καύσωνα με θερμοκρασίες άνω των 34 βαθμών Κελσίου.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Guardian, τα προβλήματα για τις καλλιέργειες εντοπίζονται από τις αρχές του χρόνου, όταν ο Φεβρουάριος υπήρξε ο μήνας με τη μεγαλύτερη υγρασία στην ιστορία ενώ η άνοιξη ήταν η πιο ηλιόλουστη και συνεπώς πιο ξηρή από το 1929.

Αν οι εκτιμήσεις της NFU για μείωση της συγκομιδής κατά 30-35% φέτος επιβεβαιωθούν, τότε το Ηνωμένο Βασίλειο θα καταστεί καθαρός εισαγωγέας σιταριού. Την ίδια ώρα, οι γεωργοί στη χώρα είναι αντιμέτωποι με μία ακόμα πρόκληση: εάν το Ηνωμένο Βασίλειο εξέλθει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία στα τέλη του έτους, ένα καθεστώς δασμών από τις ευρωπαϊκές χώρες στις εισαγωγές βρετανικών σιτηρών θα προκαλέσει στρεβλώσεις στις εξαγωγές. Συνεπώς δεν είναι λίγοι αυτοί που θα πουλήσουν τα προϊόντα τους πριν από τον Δεκέμβριο, ακόμα και σε χαμηλότερες τιμές.

Τέλος, ο κ. Bradshaw έκανε ειδική αναφορά και στο lockdown, που έχει επηρεάσει αρνητικά την αγορά, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι οι ακραίες καιρικές συνθήκες αποτελούν απόρροια της κλιματικής αλλαγής.

Φωτό: Heiko Janowski/Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.