Σταδιακή επαναλειτουργία του λιμένα της Βηρυτού

Σταδιακή επαναλειτουργία του λιμένα της Βηρυτού

130
Σταδιακή επαναλειτουργία του λιμένα της Βηρυτού

Οι γραμμές εμπορευματοκιβωτίων ξεκίνησαν εκ νέου να λειτουργούν στη Βηρυτό μετά την έκρηξη της 4ης Αυγούστου, καθώς ο τερματικός σταθμός υπέστη μικρές μόνο ζημιές, σύμφωνα με στοιχεία κορυφαίων εταιρειών.

Από την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 171 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 6.500 ακόμη, ενώ ολόκληρες γειτονιές της πρωτεύουσας του Λιβάνου καταστράφηκαν μέσα σε δευτερόλεπτα.

Οι γραμμές εμπορευματοκιβωτίων κατηύθυναν τα πλοία στο μικρό λιμάνι της Τρίπολης του στα βόρεια του Λιβάνου για να διατηρήσουν τις ζωτικές γραμμές τροφοδοσίας σε λειτουργία.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι ο τερματικός σταθμός εμπορευματοκιβωτίων υπέστη μόνο μικρές ζημιές και ότι έχει ξεκινήσει εκ νέου η λειτουργία του», δήλωσε η γερμανική Hapag Lloyd σε σημείωμα προς τους πελάτες την Τρίτη 11 Αυγούστου, προσθέτοντας ότι στις 14 Αυγούστου το πρώτο πλοίο της εταιρείας θα κατέπλεε στο λιμάνι της Βηρυτού. Εξάλλου, η εταιρεία, βρίσκεται σε στάδιο αξιολόγησης του μεγέθους της έκταση των ζημιών στα εμπορευματοκιβώτια της που ήταν στο λιμάνι τη στιγμή της έκρηξης. Το γραφείο της Hapag Lloyd στη Βηρυτό καταστράφηκε ολοσχερώς, αλλά κανένα μέλος από το προσωπικό δεν τραυματίστηκε.

Το λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων της Βηρυτού έχει ετήσια μέση χωρητικότητα άνω του 1 εκατομμυρίου TEUs, σε σύγκριση με τα 400.000 TEU της Τρίπολης, το οποίο θα μπορούσε να επεκταθεί σε 600.000 TEU και 750.000 TEUs το μέγιστο εάν εγκατασταθούν περισσότεροι γερανοί.

Η γαλλική CMA CGM δήλωσε ότι είναι πλήρως λειτουργική και πάλι στη Βηρυτό, προσθέτοντας ότι το πρώτο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων εκφόρτωσε τη Δευτέρα 10 Αυγούστου. «Η λειτουργία ήταν πολύ ομαλή. Οι εμπορικές δραστηριότητες των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων συνεχίζονται κανονικά από τις 10 Αυγούστου στο λιμάνι της Βηρυτού», αναφέρει η CMA σε ανακοίνωσή της.

Ένας υπάλληλος της CMA ο οποίος αγνοείτο  από την ημέρα της έκρηξης βρέθηκε τελικά νεκρός.

Φωτό: Nabil Mounzer/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.