Προς αποκλιμάκωση ο «πόλεμος δασμών» ΗΠΑ-ΕΕ

Προς αποκλιμάκωση ο «πόλεμος δασμών» ΗΠΑ-ΕΕ

79
Προς αποκλιμάκωση ο «πόλεμος δασμών» ΗΠΑ-ΕΕ

Μια ομάδα 13 γερουσιαστών των ΗΠΑ ζήτησε από το υπουργείο εμπορίου της χώρας (USTR) να καταργήσει τους δασμούς 25% που επιβλήθηκαν τον Οκτώβριο του 2019 στα τρόφιμα, το κρασί και τα οινοπνευματώδη ποτά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Οι δασμοί, ως αντίποινα για τις επιδοτήσεις της ΕΕ σε μεγάλες αεροπορικές εταιρείες, έπληξαν ιδιαίτερα τα γαλλικά κρασιά, τα ιταλικά τυριά και το σκωτσέζικο ουίσκι, καθώς και μπισκότα, σαλάμια, γιαούρτια, ελιές από τη Γαλλία, λουκάνικο χοιρινού κρέατος που παράγεται από την ΕΕ και γερμανικό καφέ.

Επτά ρεπουμπλικάνοι και έξι δημοκρατικοί γερουσιαστές, συμπεριλαμβανομένων των Robert Menendez, John Barrasso, Cory Gardner, Susan Collins, Dianne Feinstein, Pat Toomey, Kyrsten Sinema και Cory Βooker δήλωσαν σε επιστολή τους στο USTR ότι τα αμερικανικά «εστιατόρια, λιανοπωλητές, παντοπωλεία, εισαγωγείς και διανομείς ‘βιώνουν’ σοβαρές οικονομικές δυσκολίες λόγω του αυξημένου κόστους των αγαθών».

Οι γερουσιαστές σημείωσαν ότι «η ζήτηση για αυτά τα αγαθά έχει μειωθεί, αφήνοντας τους εισαγωγείς και τους διανομείς με αδιάθετα ευπαθή αξίας προϊόντα σε αποθήκες για μήνες και χωρίς ακόμα να γνωρίζουν πότε θα παρέλθει η κρίση του COVID-19». Το αμερικανικό υπουργείο εμπορίου δεν προέβη σε κάποιο σχόλιο.

Τον Ιούλιο, η Airbus δήλωσε ότι θα προβεί στην αποπληρωμή δανείων προς τη Γαλλία και την Ισπανία σε μια «τελική» προσπάθεια να ξεπεράσει τους αμερικανικούς δασμούς και να πιέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιλύσουν μια 16χρονη διαμάχη για δισεκατομμύρια δολάρια επιδοτήσεων σε αεροσκάφη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κέρδισαν πέρυσι την άδεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου να επιβάλλουν δασμούς σε προϊόντα της ΕΕ έως 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το Συμβούλιο Αποσταγμάτων και Οινοπνευματωδών των ΗΠΑ προέτρεψε να σταματήσει η επιβολή δασμών σε ΕΕ και ΗΠΑ, λέγοντας ότι οι εταιρείες ποτών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού «υπέφεραν αρκετά».

Ο εταιρεία Scotch Whisky ανέφερε ότι οι εισαγωγές από τις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκαν σχεδόν 33% μεταξύ Oκτωβρίου 2019 και Μαΐου 2020, μείωση που αντικατοπτρίζεται σε 378 εκατομμυρία δολαρία σε σχέση με την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα.

Η ΕΕ σε ξεχωριστή διαμάχη επέβαλε δασμούς 25% σε όλες τις εισαγωγές ουίσκι των ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2018. Από τότε, οι εξαγωγές ουίσκι των ΗΠΑ στην ΕΕ μειώθηκαν κατά 33% ή 300 εκατομμύρια δολάρια.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.