Ανακυκλώσεις πλοίων: Το νέο στοίχημα του Μπαγκλαντές

Ανακυκλώσεις πλοίων: Το νέο στοίχημα του Μπαγκλαντές

258
Ανακυκλώσεις πλοίων: Το νέο στοίχημα του Μπαγκλαντές

Σε ισχύ αναμένεται να τεθεί η τρίτη φάση του project του IMO, σχετικά με την προώθηση ασφαλών και περιβαλλοντικά φιλικών πρακτικών ανακύκλωσης πλοίων στο Μπαγκλαντές. Το εν λόγω project, χαίρει της υποστήριξης και της νορβηγικής κυβέρνησης, η οποία ανακοίνωσε ότι θα χρηματοδοτήσει το εν λόγω εγχείρημα με 1,5 εκατ. δολάρια.

Η συνεργασία του IMO και της νορβηγικής κυβέρνησης για τη συνέχιση της τρίτης φάσης του project Safe and Environmentally Sound Ship Recycling in Bangladesh (SENSREC), υπεγράφη στις 24 Ιουλίου από το Γενικό Γραμματέα του IMO Kitack Lim και την Πρέσβειρα της Νορβηγίας στο Μπαγκλαντές, κ. Sidsel Bleken. Το project στο σύνολό του, αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό βήμα για την ένταξη του Μπαγκλαντές στη Διεθνή Σύμβαση του Χονγκ Κονγκ, η οποία θα θέσει παγκόσμιες προδιαγραφές για την ανακύκλωση πλοίων.

Οι πρώτες δύο φάσεις της εν λόγω συμφωνίας, οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν από τη Νορβηγία, διήρκεσαν αμφότερες τρία χρόνια, από το 2015 – 2017 και από το 2018 – 2020 αντίστοιχα. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο ΙΜΟ, η τρίτη φάση θα εφαρμοστεί για οκτώ μήνες και θα ξεκινήσει επίσημα τον Νοέμβριο του 2020.

Πιο συγκεκριμένα, το project θα επικεντρωθεί στην αναβάθμιση των προδιαγραφών ανακύκλωσης των πλοίων, στα ναυπηγεία του Μπαγκλαντές, ενώ παράλληλα, θα παράσχει στη χώρα της Νότιας Ασίας την απαραίτητη τεχνική υποστήριξη για την αποτελεσματικότερη αποθήκευση και απόρριψη επιβλαβών για το περιβάλλον αποβλήτων. Παράλληλα, ο IMO αναφέρει, ότι θα πραγματοποιηθεί και ενδελεχής ανάλυση των επιπτώσεων της πανδημίας του COVID-19, στις διαδικασίες ανακύκλωσης πλοίων στο Μπαγκλαντές.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.