Η γαλάζια οικονομία ως μοχλός ανάπτυξης: Το παράδειγμα της Σκωτίας

Η γαλάζια οικονομία ως μοχλός ανάπτυξης: Το παράδειγμα της Σκωτίας

80
Η γαλάζια οικονομία ως μοχλός ανάπτυξης: Το παράδειγμα της Σκωτίας

Οικονομική ενίσχυση ύψους 100 εκατ. λιρών έλαβαν οι σκωτσέζικες νήσοι Ορκάδες, Σέτλαντ και Εξωτερικές Εβρίδες. Η εν λόγω οικονομική αρωγή αποτελεί μέρος της συμφωνίας ανάπτυξης των νησιών της Σκωτίας από τη σκωτσέζικη και τη βρετανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το European Marine Energy Centre Ltd (EMEC), τα κεφάλαια θα διατεθούν για την υλοποίηση projects στα εν λόγω νησιά, γεγονός το οποίο θα βοηθήσει την οικονομική τους ανάκαμψη και ανάπτυξη, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας καθώς και ενισχύοντας τις επενδύσεις από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Πιο συγκεκριμένα, το EMEC αναφέρει ότι ιδιαίτερη έμφαση κατά την επόμενη δεκαετία θα δοθεί στον τουρισμό, στις υποδομές και στη μετάβαση των νήσων σε μια νέα ενεργειακή εποχή μέσω της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σε κοινή τους δήλωση, οι ηγέτες Roddie Mackay (Ορκάδες), James Stockan (Σέτλαντ) και Steven Coutts (Εξωτερικές Εβρίδες) δήλωσαν: «Παρουσιάσαμε στις κυβερνήσεις της Σκωτίας και της Μεγάλης Βρετανίας μια σειρά σοβαρών και φιλόδοξων προτάσεων, οι οποίες αντικατοπτρίζουν το φάσμα των οικονομικών μας δυνατοτήτων, καθώς και την υποστήριξη που χρειάζεται για τη δημιουργία ενός βιώσιμου μέλλοντος για τα νησιά μας. Διαμορφώσαμε την πρότασή μας και αισθανθήκαμε ότι αμφότερες οι κυβερνήσεις αναγνωρίζουν τις ευκαιρίες που μπορούν να προσφέρουν τα νησιά μας».

Φωτό: Aline Dassel/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.