Η ψυχική υγεία των ναυτικών «φωνάζει» για αλλαγές πληρωμάτων

Η ψυχική υγεία των ναυτικών «φωνάζει» για αλλαγές πληρωμάτων

2532
Η ψυχική υγεία των ναυτικών «φωνάζει» για αλλαγές πληρωμάτων

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα του πρόσφατου τριμηνιαίου έκθεση αναφορικά με την πορεία του δείκτη Seafarers Happiness Index, ο οποίος ουσιαστικά επιχειρεί να ποσοτικοποιήσει από τις εμπειρίες των ναυτικών το επίπεδο ικανοποίησης των πληρωμάτων σε όλο το φάσμα της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Να σημειωθεί ότι η παρούσα έρευνα εκπονείται από κοινού από τη ΜΚΟ «Mission to Seafarers» και τον αλληλασφαλιστικό οργανισμό Shipowners’ Club και το Wallem Group. O τριμηνιαίος δείκτης αυτή τη φορά έχει την ιδιαιτερότητα ότι συγκροτήθηκε σε ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον για τους ναυτικούς, καθώς πολλοί εξ αυτών παραμένουν στα πλοία ή σε ξένες χώρες λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις.

Κατά το χρονικό διάστημα Απριλίου-Ιουνίου 2020, ο Seafarers Happiness Index υποχώρησε στο 6,18/10 από το 6,3/10 που κινούνταν το α΄ τρίμηνο του έτους. Όπως προαναφέρθηκε, η συγκεκριμένη έκθεση εκπονήθηκε σε περίοδο πανδημίας και εστιάζει σε θέματα όπως οι νέες υγειονομικές απαιτήσεις που καλούνται να τηρήσουν οι ναυτικοί εν μέσω πανδημίας.

Παράλληλα, ο φόρτος εργασίας των ναυτικών εν πλω έχει αυξηθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα να αισθάνονται μεγάλη σωματική και πνευματική κόπωση. Όλα τα παραπάνω λαμβάνουν ανησυχητικές διαστάσεις και ενέχουν, συνεπώς, κινδύνους για την ασφάλεια της ψυχικής υγείας αλλά και του επιπέδου εργασίας των πληρωμάτων.

Αναφορικά με το επίπεδο ικανοποίησης των ναυτικών με τον φόρτο εργασίας τους, ο δείκτης το Q2 υποχώρησε στο 5,6 από το 5,69 του Q1 του 2020. «Εάν δεν διευκολυνθούν οι αλλαγές πληρωμάτων, δεν αναμένεται ο αριθμός να αυξηθεί και οι ναυτικοί να αισθάνονται ικανοποιημένοι», τονίζεται στην έκθεση.

Το μέσο επίπεδο ικανοποίησης των ναυτικών σε ό,τι αφορά την αλληλεπίδραση με τα άλλα μέλη του πληρώματος μειώθηκε στο 7,04 από το 7,13 του προηγούμενου τριμήνου. Όπως σημειώνεται στο report, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις αυξημένων εντάσεων μεταξύ των μελών του πληρώματος, απόρροια βεβαίως του άγχους και της πίεσης λόγω του παρατεταμένου χρόνου που βρίσκονται στα πλοία.

Ο Steven Jones, εμπνευστής του Seafarers Happiness Index, σχολίασε ότι «βρισκόμαστε εν μέσω μιας κρίσης ευημερίας. Ενώ το report του Q1 κατέδειξε τα ζητήματα από την αδυναμία επαναπατρισμού των ναυτικών και εστιάστηκε στην υποστήριξη που απαιτείται, το report του Q2 αντανακλά το “κόστος” της αδράνειας και την ανάγκη για άμεσες λύσεις. Είναι υψίστης σημασίας να υπάρξει πρόοδος στις αλλαγές πληρωμάτων και στη βελτίωση της επικοινωνίας με τη στεριά. Η προστασία των ναυτικών μας έρχεται πρώτη και η βιομηχανία πρέπει να δράσει από κοινού πριν να είναι αργά».

Ο Frank Coles, Chief Executive Officer του Wallem Group, τόνισε ότι ποτέ άλλοτε η φράση «τα χρήματα δεν αγοράζουν την ευτυχία» δεν είχε τόση σημασία όσο στην τωρινή κρίση των αλλαγών πληρωμάτων. «Κανένα bonus ή επιπλέον απολαβές δεν θα επιλύσουν τα ζητήματα ψυχικής υγείας των ναυτικών», ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια του.

Η ΜΚΟ «Mission to Seafarers» καταλήγει ότι το μήνυμα πρέπει να είναι ξεκάθαρο: οι αλλαγές πληρωμάτων είναι αναγκαίες και όσοι φορείς μπορούν να τις διευκολύνουν πρέπει να το κάνουν άμεσα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.