Το spread LSFO-HSFO βάζει φρένο στα scrubbers

Το spread LSFO-HSFO βάζει φρένο στα scrubbers

882
Το spread LSFO-HSFO βάζει φρένο στα scrubbers

Παρά το γεγονός ότι περίπου το 1/4 του παγκόσμιου στόλου containerships έχει εξοπλιστεί με scrubbers, οι εγκαταστάσεις των εν λόγω συστημάτων παρουσιάζουν καθοδική πορεία από τον Μάρτιο, οπότε και έφτασαν σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Όπως αναφέρει το Loadstar, επικαλούμενο στοιχεία του οίκου ανάλυσης Alphaliner, το 23,5% του παγκόσμιου στόλου containerships σε όρους capacity έχει εξοπλιστεί με scrubbers. Κατά την Alphaliner, ο αριθμός των πλοίων που αυτή τη στιγμή σπεύδουν στα ναυπηγεία για εγκατάσταση scrubbers ανέρχεται σε 52, με τη συνολική μεταφορική τους ικανότητα να ανέρχεται σε 500.000 TEUs. Τον περασμένο Μάρτιο, o αντίστοιχος αριθμός ήταν 117 containerships μεταφορικής ικανότητας 1,12 εκατ. TEUs.

Σαφέστατα ο κυριότερος λόγος γι’ αυτή την εξέλιξη είναι η σημαντική μείωση του spread της τιμής μεταξύ του LSFO και του HSFO, που οδηγεί τους πλοιοκτήτες να κάνουν δεύτερες σκέψεις για την επένδυση σε scrubbers.

Χαρακτηριστικά ήταν πρόσφατα τα λόγια του CEO της Wärtsilä, Jaako Eskola, σύμφωνα με τα οποία «το spread μεταξύ LSFO και HSFO είναι τόσο χαμηλό, που οι νέες παραγγελίες για scrubbers ήταν σχεδόν μηδενικές το Q2».

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.