Βενεζουέλα: Ορυχεία, έρμαια εγκληματικών οργανώσεων

Βενεζουέλα: Ορυχεία, έρμαια εγκληματικών οργανώσεων

211
Βενεζουέλα: Ορυχεία, έρμαια εγκληματικών οργανώσεων

Σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, πολλά από τα ορυχεία εξόρυξης χρυσού, διαμαντιών και βωξίτη στον Αμαζόνιο της Βενεζουέλας είναι έρμαια εγκληματικών δραστηριοτήτων από συμμορίες. Η κυβέρνηση Μαδούρο έχει προβεί σε εντατικοποίηση και υποστήριξη των εξορύξεων μικρής κλίμακας ήδη από το 2016, προκειμένου να ενισχύσει την οικονομία της χώρας, η οποία βρίσκεται σε κρίση.

Οι συμμορίες αυτές πλέον δρουν στο μεγαλύτερο μέρος του Αμαζονίου, όπου υπάρχουν τα εν λόγω ορυχεία. Με βάση τα όσα αναφέρει η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, οι δράστες προβαίνουν σε απάνθρωπες, βίαιες και θανατηφόρες πρακτικές κατά των εργαζομένων στα ορυχεία.
Η κατά τα φαινόμενα επαρκής παρουσία του στρατού της Βενεζουέλας δεν μοιάζει να αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για τις εν λόγω συμμορίες. Μάλιστα, σύμφωνα με καταγγελίες, υψηλόβαθμα στελέχη του στρατού της Βενεζουέλας φέρεται να έχουν χρηματιστεί για να παραβλέπουν τις εγκληματικές αυτές ενέργειες. Ως εκ τούτου, οι συμμορίες μπορούν ανενόχλητες να εκμεταλλεύονται εργαζομένους, οι οποίοι αναγκάζονται να εργάζονται σε επικίνδυνα ορυχεία ακόμα και για δώδεκα ώρες.

Αναφερόμενη σε μια περιοχή γνωστή ως Orinoco Mining Arc (AMO), η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ότι «μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων εξόρυξης εντός και εκτός του AMO ελέγχεται από οργανωμένες εγκληματικές ομάδες ή ένοπλα κακοποιά στοιχεία». Τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών κάνουν λόγο για 150 καταγεγραμμένους θανάτους στα ορυχεία του Αμαζονίου κατά την περίοδο 2016-2020. Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι εγκληματίες χρησιμοποιούν τα παλιά ορυχεία της περιοχής για τις απάνθρωπες δραστηριότητές τους, μέχρι και για την ταφή των εργατών.

Μέσω της έκθεσης, τα Ηνωμένα Έθνη έκαναν έκκληση προς την κυβέρνηση Μαδούρο να επαναφέρει την τάξη στα ορυχεία του Αμαζονίου και να διασφαλίσει ότι οι συνθήκες εργασίας συμμορφώνονται με αυτές που προβλέπει ο νόμος.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.