HΠΑ: Μεγάλο ενεργειακό deal

HΠΑ: Μεγάλο ενεργειακό deal

261
HΠΑ: Μεγάλο ενεργειακό deal

Σε εξαγορά της Noble Energy μέσω της εξαγοράς του συνόλου των μετοχών της, αξίας $5 δισ., προέβη ο ενεργειακός κολοσσός Chevron.

Η εν λόγω συμφωνία, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη για τον αμερικανικό ενεργειακό κλάδο μέχρι στιγμής φέτος, έρχεται περίπου έναν χρόνο μετά την προσπάθεια της Chevron για παρόμοια συμφωνία με την Anadarko Petroleum, η οποία ωστόσο ναυάγησε, λόγω της μεγαλύτερης προσφοράς από την Occidental Petroleum.

Η συμφωνία ανάμεσα σε Chevron και Noble Energy θα δώσει την ευκαιρία στην πρώτη να αποκτήσει πρόσβαση στο μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου της Noble Energy στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πεδίο Leviathan. Οι εξορύξεις στο εν λόγω κοίτασμα ξεκίνησαν περί τα τέλη του περασμένου έτους.

Για εξέλιξη που ενδεχομένως να επηρεάσει την ανάπτυξη του κοιτάσματος, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου δεδομένου ότι η Noble Energy αποτελεί μέλος της κοινοπραξίας των εταιρειών που κατέχουν ‘Αδεια Εκμετάλλευσης για το κοίτασμα «Αφροδίτη» στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ως εκ τούτου, η υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου θα έχει, τις αμέσως επόμενες μέρες, τηλεδιασκέψεις με τους επικεφαλής τόσο της Chevron όσο και της Noble Energy, με σκοπό να τύχει πλήρους ενημέρωσης για τα διαλαμβανόμενα στη μεταξύ τους συμφωνία, ειδικότερα αυτά που αφορούν στην ανάπτυξη του «Αφροδίτη», τα οποία και θα αξιολογηθούν από το Υπουργείο.

Η συμφωνία, τέλος, αναμένεται να επιφέρει την εξοικονόμηση $300 εκατ. ετησίως για τον ενεργειακό κολοσσό, ενώ οι μέτοχοι της Noble Energy θα έχουν στην ιδιοκτησία τους το 3% της ενoποιημένης πλέον εταιρείας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.