Καναδάς: Η προστασία των ωκεανών, ύψιστη προτεραιότητα

Καναδάς: Η προστασία των ωκεανών, ύψιστη προτεραιότητα

57
Καναδάς: Η προστασία των ωκεανών, ύψιστη προτεραιότητα

Τη συμμετοχή της στην Global Ocean Alliance ανακοίνωσε πρόσφατα η καναδική κυβέρνηση. Η εν λόγω βρετανική συμμαχία αποτελεί πρωτοβουλία για την προστασία της θαλάσσιας πανίδας. Επιπλέον, σκοπός της συμμαχίας είναι η επίτευξη του στόχου «30 by 30», σύμφωνα με τον οποίο φιλοδοξία είναι η προστασία του 30% των παγκόσμιων ωκεανών έως το 2030.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η συμμαχία, στο 30% των ωκεανών θα πρέπει να αποδοθεί η ιδιότητα προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών (MPA), για την αποτελεσματικότερη προστασία τους.

Ο Καναδάς έχει λάβει πρωτοβουλίες και έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με διεθνείς οργανισμούς για την προστασία των χωρικών υδάτων και των ωκεανών του. Παράλληλα, είχε θέσει ως στόχο τη διατήρηση του 10% των θαλάσσιων και παραλιακών περιοχών, τον οποίο κατάφερε να ξεπεράσει, φτάνοντας το 14% ήδη από τον Αύγουστο του 2019. Σύμφωνα με την καναδική κυβέρνηση, η προσπάθεια συνεχίζεται για τη διατήρηση του 25% των θαλάσσιων περιοχών έως το 2025, με σκοπό την επίτευξη του 30% έως το 2030, στο οποίο προσβλέπει η Global Ocean Alliance.

Όπως δήλωσε η υπουργός Αλιείας, Ωκεανών και Καναδικής Ακτοφυλακής, Bernadette Jordan, «ο Καναδάς συμμετέχει με υπερηφάνεια στην Global Ocean Alliance, μαζί με ομοϊδεάτισσες χώρες, για την υποστήριξη του κοινού οράματος βιώσιμων και υγιών ωκεανών ανά τον κόσμο. Έχουμε σημειώσει εξαιρετική πρόοδο στην προστασία των χωρικών μας υδάτων και είναι καιρός να θέσουμε νέους στόχους και να φτάσουμε ακόμα πιο μακριά».

Φωτό: Bernd Dittrich/Unspash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.