Η χρηματοδότηση της ναυτιλίας σε διαρκή υποχώρηση

Η χρηματοδότηση της ναυτιλίας σε διαρκή υποχώρηση

390
Η χρηματοδότηση της ναυτιλίας σε διαρκή υποχώρηση

Τα ευρήματά της για τις σύγχρονες προκλήσεις και την εξέλιξη της τραπεζικής χρηματοδότησης στην διεθνή ναυτιλία κατά το 2019, εξέδωσε νωρίτερα σήμερα η Petrofin.

Σύμφωνα με την έκθεση, η τραπεζική χρηματοδότηση στην διεθνή ναυτιλία το 2019 υποχώρησε μόλις κατά 2,1% σε σχέση με την πτώση 13% το 2018. Μάλιστα το χαρτοφυλάκιο δανείων των κορυφαίων 40 τραπεζών του ναυτιλιακού κλάδου διαμορφώθηκε στα $294,4 δισ. (-$6,3 δισ.). Συνεπώς η παγκόσμια ναυτιλιακή χρηματοδότηση κινήθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών το 2019.

petrofin 2
H εξέλιξη των ναυτιλιακών χαρτοφυλακίων των 40 κορυφαίων τραπεζών (2007-2019) – Πηγή: Petrofin Research

 

Oι πέντε κορυφαίοι δανειστές της ναυτιλίας ήταν η BNP Paribas ($17,97 δισ.), η KfW ($16,65 δισ.), η China Exim ($16,5 δισ.), η Bank of China ($15 δισ.), η SUMI TRUST ($13,5 δισ.). Μεταξύ των 40 κορυφαίων δανειστών της ναυτιλίας συγκαταλέγεται η Alpha Bank και η Πειραιώς με την έκθεσή τους στη ναυτιλία να ανέρχεται σε $2,5 δισ. έκαστη. To ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο των Eurobank και Eθνικής Τράπεζας της Ελλάδας διαμορφώθηκε αντίστοιχα σε $2,17 δισ. και $2,06 δισ.

petrofin
Oι 40 κορυφαίοι δανειστές της ναυτιλίας- Πηγή: Petrofin Research

 

Η μείωση της τραπεζικής χρηματοδότησης της ναυτιλίας έγκειται στο γεγονός ότι η αύξηση του παγκόσμιου στόλου χρηματοδοτήθηκε και από μη τραπεζικές πηγές, όπως το leasing, funds, Ίδια κεφάλαια και επενδυτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κινεζικό leasing στην διεθνή ναυτιλία διαμορφώθηκε στα $59,2 δισ.

Σε επιμέρους στοιχεία, τα χαρτοφυλάκια των ευρωπαϊκών τραπεζών παρουσίασαν για πρώτη φορά αύξηση από το 2010 ενώ αμερικανικές και ασιατικές τράπεζες μείωσαν την έκθεσή στη ναυτιλία πέρσι. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες αύξησαν το μερίδιό τους από το 58,7% το 2018 στο 60,34% πέρσι. Ένα επίσης εντυπωσιακό στοιχείο είναι το γεγονός ότι η έκθεση των ασιατικών τραπεζών από τον κλάδο υποχώρησε κατά 6,45% σε αντίθεση με την άνοδο κατά 12,8% του κινεζικού leasing.

petrofin 3
Η εξέλιξη του κινεζικού leasing- Πηγή: Petrofin Research

Εστιάζοντας στα χαρτοφυλάκια των ευρωπαϊκών τραπεζών, η Petrofin παρατηρεί ότι η συμμετοχή των βρετανικών, γαλλικών και ολλανδικών τραπεζικών ιδρυμάτων στην χρηματοδότηση του κλάδου αυξήθηκε. Aπό την άλλη, οι σκανδιναβικές τράπεζες έχουν μειώσει την έκθεσή τους ενώ οι ελληνικές ενδυνάμωσαν πέρσι την παρουσία τους.

Τέλος η Petrofin υπογραμμίζει τον σφοδρό αντίκτυπο της πανδημίας στην οικονομία, στο διεθνές εμπόριο και στη ναυτιλία, η οποία με εξαίρεση τους κλάδους της κρουαζιέρας και των offshore κατάφερε να αντιμετωπίσει τη μεγάλη αυτή κρίση, όπως αναφέρεται στο report.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.