
Τα ευρήματά της για τις σύγχρονες προκλήσεις και την εξέλιξη της τραπεζικής χρηματοδότησης στην διεθνή ναυτιλία κατά το 2019, εξέδωσε νωρίτερα σήμερα η Petrofin.
Σύμφωνα με την έκθεση, η τραπεζική χρηματοδότηση στην διεθνή ναυτιλία το 2019 υποχώρησε μόλις κατά 2,1% σε σχέση με την πτώση 13% το 2018. Μάλιστα το χαρτοφυλάκιο δανείων των κορυφαίων 40 τραπεζών του ναυτιλιακού κλάδου διαμορφώθηκε στα $294,4 δισ. (-$6,3 δισ.). Συνεπώς η παγκόσμια ναυτιλιακή χρηματοδότηση κινήθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών το 2019.
Oι πέντε κορυφαίοι δανειστές της ναυτιλίας ήταν η BNP Paribas ($17,97 δισ.), η KfW ($16,65 δισ.), η China Exim ($16,5 δισ.), η Bank of China ($15 δισ.), η SUMI TRUST ($13,5 δισ.). Μεταξύ των 40 κορυφαίων δανειστών της ναυτιλίας συγκαταλέγεται η Alpha Bank και η Πειραιώς με την έκθεσή τους στη ναυτιλία να ανέρχεται σε $2,5 δισ. έκαστη. To ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο των Eurobank και Eθνικής Τράπεζας της Ελλάδας διαμορφώθηκε αντίστοιχα σε $2,17 δισ. και $2,06 δισ.
Η μείωση της τραπεζικής χρηματοδότησης της ναυτιλίας έγκειται στο γεγονός ότι η αύξηση του παγκόσμιου στόλου χρηματοδοτήθηκε και από μη τραπεζικές πηγές, όπως το leasing, funds, Ίδια κεφάλαια και επενδυτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κινεζικό leasing στην διεθνή ναυτιλία διαμορφώθηκε στα $59,2 δισ.
Σε επιμέρους στοιχεία, τα χαρτοφυλάκια των ευρωπαϊκών τραπεζών παρουσίασαν για πρώτη φορά αύξηση από το 2010 ενώ αμερικανικές και ασιατικές τράπεζες μείωσαν την έκθεσή στη ναυτιλία πέρσι. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες αύξησαν το μερίδιό τους από το 58,7% το 2018 στο 60,34% πέρσι. Ένα επίσης εντυπωσιακό στοιχείο είναι το γεγονός ότι η έκθεση των ασιατικών τραπεζών από τον κλάδο υποχώρησε κατά 6,45% σε αντίθεση με την άνοδο κατά 12,8% του κινεζικού leasing.
Εστιάζοντας στα χαρτοφυλάκια των ευρωπαϊκών τραπεζών, η Petrofin παρατηρεί ότι η συμμετοχή των βρετανικών, γαλλικών και ολλανδικών τραπεζικών ιδρυμάτων στην χρηματοδότηση του κλάδου αυξήθηκε. Aπό την άλλη, οι σκανδιναβικές τράπεζες έχουν μειώσει την έκθεσή τους ενώ οι ελληνικές ενδυνάμωσαν πέρσι την παρουσία τους.
Τέλος η Petrofin υπογραμμίζει τον σφοδρό αντίκτυπο της πανδημίας στην οικονομία, στο διεθνές εμπόριο και στη ναυτιλία, η οποία με εξαίρεση τους κλάδους της κρουαζιέρας και των offshore κατάφερε να αντιμετωπίσει τη μεγάλη αυτή κρίση, όπως αναφέρεται στο report.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Στα χέρια της Δικαιοσύνης είναι η άμεση διερεύνηση ύποπτων υποθέσεων διασύνδεσης μελών ΜΚΟ με διακινητές προσφύγων- μεταναστών στο βόρειο Αιγαίο, επισήμανε ο Υπουργός Ναυτιλίας…
Καθώς η ενεργειακή μετάβαση της ναυτιλίας παραμένει ύψιστη προτεραιότητα με ορίζοντα το 2050, οι πρωτοβουλίες με στόχο την αποανθρακοποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού εντείνονται. Ειδικότερα,…
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αξίωσε το Σάββατο 26 Απριλίου να επιτρέπεται στα αμερικανικά πλοία – στρατιωτικά και εμπορικά – η δωρεάν διέλευση…
Πρωτοπόροι παραμένουν οι Έλληνες πλοιοκτήτες στο παγκόσμιο ναυτιλιακό γίγνεσθαι, με τον τομέα νέων τεχνολογιών και προηγμένων πλοίων να μην αποτελεί εξαίρεση. Ειδικότερα, σύμφωνα με…
Το λιμάνι του Πειραιά ενισχύει περαιτέρω τη στρατηγική θέση του ως κέντρου διαμετακόμισης αυτοκινήτων στην Ανατολική Μεσόγειο, με την πρώτη προσέγγιση του MV COSCO…
Τελευταία Ενημέρωση: Δευτέρα 28 Απριλίου – 18.20 Οι πυροσβέστες συνεχίζουν σήμερα τις προσπάθειες πλήρους κατάσβεσης της τεράστιας πυρκαγιάς που μαίνεται από το Σάββατο στο…
Βασικός πυλώνας της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης παραμένουν οι οικογενειακές επιχειρήσεις, με τις 500 μεγαλύτερες να παράγουν έσοδα 8,8 τρισ. δολ., σημειώνοντας αύξηση 10% σε…
Το Hinnøy, το νέο ferry μηδενικών εκπομπών που ναυπηγήθηκε από την Cemre Shipyard για λογαριασμό της Torghatten Nord, αποτελεί ένα από τα πιο προηγμένα…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ