Ναυτιλία και απανθρακοποίηση: Τι καταδεικνύει νέα έρευνα

Ναυτιλία και απανθρακοποίηση: Τι καταδεικνύει νέα έρευνα

267
Ναυτιλία και απανθρακοποίηση: Τι καταδεικνύει νέα έρευνα

Ο ενεργειακός κολοσσός Shell σε συνεργασία με τις συμβουλευτικές εταιρείες Deloitte Netherlands και Deloitte UK εξέδωσαν τα ευρήματα έρευνας που πραγματοποίησαν από κοινού. Η έρευνα με τίτλο «Decarbonizing Shipping: All Hands on Deck» περιλαμβάνει τις απόψεις υψηλόβαθμων στελεχών της ναυτιλιακής βιομηχανίας σχετικά με τις προοπτικές της απεξάρτησης της ναυτιλίας από τον άνθρακα. Επιπλέον, η έρευνα παρουσιάζει λύσεις για τη συμμόρφωση της ευρύτερης ναυτιλιακής βιομηχανίας με τους κανονισμούς του IMO.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Shell, η ναυτιλία αποτελεί έναν από τους κλάδους που παρουσιάζουν ιδιαίτερη δυσκολία στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη για την εύρεση λύσεων επί του ζητήματος, γεγονός που συνάδει με τον στόχο της Shell να εξαλείψει τις εκπομπές άνθρακα των επιχειρήσεών της έως το 2050.

Η εν λόγω έρευνα αναφέρει ότι το 95% των στελεχών της ναυτιλίας που συμμετείχαν σε αυτή θεωρούν την απεξάρτηση της ναυτιλίας από ορυκτά καύσιμα μία από τις προτεραιότητές τους, ενώ το 80% αυτών ανέφερε ότι η αναγκαιότητα για ενεργειακή μετάβαση έχει αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους 18 μήνες.

Οι λύσεις που προτείνει η έρευνα είναι οι εξής:

– Εμπλοκή των ναυλωτών στους πράσινους στόχους της ναυτιλίας.

– Παγκόσμια ευθυγράμμιση των στόχων decarbonization και των χρονικών περιθωρίων που έχουν τεθεί από τον IMO και τα άλλα ρυθμιστικά όργανα.

– Επιτάχυνση δημιουργίας νέων, περιβαλλοντικά φιλικών καυσίμων μέσω συνεργασίας των εταιρειών στον τομέα του R&D.

– Επέκταση του εύρους των ήδη υπαρχόντων πρωτοβουλιών, καθώς και εφαρμογή ανεξάρτητων μηχανισμών συντονισμού για την καταγραφή και την παρακολούθηση των δράσεων της ναυτιλίας προς τους καθαρούς στόχους.

Τέλος, η λειτουργική αποτελεσματικότητα είναι άλλος ένας παράγοντας ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την ενεργειακή μετάβαση της ναυτιλίας. Σε αυτό το πλαίσιο, η έρευνα αναφέρει ότι η ποιότητα των καυσίμων και των λιπαντικών, η ψηφιοποίηση, καθώς και η εφαρμογή στρατηγικών έξυπνης πλοήγησης και χρήσης δεδομένων, θα αποτελέσουν σημαντικούς παράγοντες για την επιτάχυνση της μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της διεθνούς ναυτιλίας.

Φωτό: WikimediaImages/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.