Ινδία-Ιαπωνία: Ναυτική άσκηση-μήνυμα στο Πεκίνο;

Ινδία-Ιαπωνία: Ναυτική άσκηση-μήνυμα στο Πεκίνο;

115
Ινδία-Ιαπωνία: Ναυτική άσκηση-μήνυμα στο Πεκίνο;

Σε από κοινού ναυτική άσκηση προέβησαν Ιαπωνία και Ινδία στις 4 και 5 Ιουλίου. Αν και τέτοιου είδους ασκήσεις είναι συνήθεις, πραγματοποιήθηκαν σε μια χρονική περίοδο όπου αμφότερες οι χώρες βιώνουν εντάσεις με την Κίνα.

Τόσο ινδικά όσο και κινεζικά στρατεύματα παραμένουν στην πλέον διεκδικήσιμη περιοχή στα σύνορα των Ιμαλαΐων, όπου, σύμφωνα με δημοσιεύματα, υπήρξαν τουλάχιστον 20 νεκροί Ινδοί στρατιώτες, έπειτα από σύγκρουση με κινεζικά στρατεύματα. Παράλληλα, η Ιαπωνία βρίσκεται σε πολιτική διαμάχη με το Πεκίνο, για το ζήτημα της αλλαγής του διοικητικού καθεστώτος των Νήσων Senkaku, τα οποία η Κίνα κατονομάζει ως Νήσους Diaoyu.

Με τις εν λόγω εντάσεις, οι οποίες έχουν κοινό παρονομαστή την Κίνα, να μην έχουν τέλος, η στρατιωτική άσκηση Ινδίας και Ιαπωνίας φαίνεται να αποτελεί επιβεβαίωση ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις αυξάνονται σε Ινδικό και Ειρηνικό Ωκεανό. Λόγω των εντάσεων με το Πεκίνο, το Τόκιο προέβη στη δημιουργία ειδικής ομάδας, η οποία έχει ως σκοπό τη σύσφιξη των θαλάσσιων σχέσεων με ΗΠΑ, Αυστραλία, Ινδία και τα κράτη της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, μόνο για τον μήνα Ιούλιο, οι ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει συνολικά τρεις στρατιωτικές ασκήσεις στη Θάλασσα των Φιλιππίνων και στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.