Πετρέλαιο: «Κόκκινη κάρτα» Ριάντ σε Νιγηρία και Ανγκόλα

Πετρέλαιο: «Κόκκινη κάρτα» Ριάντ σε Νιγηρία και Ανγκόλα

148
Πετρέλαιο: «Κόκκινη κάρτα» Ριάντ σε Νιγηρία και Ανγκόλα

Η συμφωνία των μελών του OPEC+ περιλαμβάνει τη διατήρηση των συμφωνηθεισών περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου και τον Ιούλιο. Ωστόσο, μέχρι στιγμής υπάρχουν μέλη τα οποία δεν συμμορφώνονται με την εν λόγω συμφωνία.

Πιο συγκεκριμένα, το Ιράκ, το Καζακστάν, η Νιγηρία και η Ανγκόλα αποτελούν ορισμένες από τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες που φαίνεται να μην τηρούν τις δεσμεύσεις τους προς τον OPEC+, προκαλώντας τις αντιδράσεις της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας. Σύμφωνα με όσα αναφέρει το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, οι δύο αυτές χώρες θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το Ιράκ για κάλυψη του χαμένου εδάφους τους προσεχείς μήνες.

Το Ριάντ άσκησε έντονη κριτική σε Νιγηρία και Ανγκόλα για τη μη συμμόρφωσή τους με τις περικοπές, ζητώντας τους παράλληλα την ανάπτυξη ενός σχεδίου για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου από εδώ και στο εξής. Η εν λόγω «προειδοποίηση» έλαβε τη μορφή τελεσιγράφου από τον Σαουδάραβα υπουργό Ενέργειας, Abdulaziz bin Salman Al Saud, απειλώντας ουσιαστικά τις δύο χώρες με οικονομικό πόλεμο εάν δεν τηρήσουν τις περικοπές του OPEC+.

Με τις τιμές του πετρελαίου να καταγράφουν αύξηση την Πέμπτη 2 Ιουλίου, ένας οικονομικός πόλεμος από τη Σαουδική Αραβία ενδέχεται να μειώσει αρκετά τις τιμές. Σημειώνεται ότι το Brent κατέγραψε αύξηση κατά 0,70%, στα $42 ανά βαρέλι, ενώ το West Texas Intermediate αυξήθηκε κατά 0,65%, στα $40 το βαρέλι.

Φωτό: Larry W. Smith/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.