
Ενώ οι ναύλοι των oil product tankers εκτοξεύτηκαν κατά το α΄ εξάμηνο του έτους, οι αγοραπωλησίες τους κινήθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2016, εξηγεί με νέο της report η BIMCO. Σύμφωνα με δεδομένα της VesselsValue, κατά τους πρώτους πέντε μήνες του έτους oil product tankers χωρητικότητας 2,8 εκατ. dwt άλλαξαν χέρια. Ο αριθμός αυτός είναι μειωμένος κατά 45% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.
Όπως αναφέρει η BIMCO, τόσο οι αγοραπωλησίες όσο και οι ναύλοι για συμφωνίες χρονοναύλωσης ετήσιας διάρκειας αποτελούν μια καλή ένδειξη για την πορεία της αγοράς των oil product tankers. Η χαμηλή ζήτηση για second-hand oil product tankers, παρά την καλή εικόνα της ναυλαγοράς, υποδηλώνει μια νεφελώδη προοπτική για τη συγκεκριμένη αγορά μεσοπρόθεσμα. Κατά τον κ. Peter Sand, ναυτιλιακό αναλυτή της BIMCO, η μειωμένη δραστηριότητα στις αγοραπωλησίες ίσως έγκειται στο γεγονός ότι οι πλοιοκτήτες προτίμησαν να επικεντρωθούν στο δικό τους τονάζ για να εκμεταλλευτούν τα υψηλά κέρδη.
Σύμφωνα με την BIMCO, κορυφαίοι αγοραστές μεταχειρισμένων oil product tankers ήταν Ασιάτες και Ευρωπαίοι πλοιοκτήτες. Πιο συγκεκριμένα, οι Κινέζοι αντιπροσώπευσαν το 22,3% των αγοραπωλησιών, ενώ σημαντική δραστηριότητα επέδειξαν οι Έλληνες (23,6%) και οι Δανοί (12,3%). Από την άλλη, οι Ευρωπαίοι πλοιοκτήτες αποτέλεσαν το 67% των πωλήσεων oil product tankers πέρυσι.
Σε ό,τι αφορά τις τιμές των oil product tankers, αυτές ανέκαμψαν σημαντικά προς το τέλος του 2019 σε σχέση με το 2017, με την εξέλιξη αυτή να αποτελεί εν μέρει απόρροια της εφαρμογής του sulphur cap 2020. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η αξία ενός MR2 (συνήθης χωρητικότητα 41.000-55.000 dwt) πέντε ετών κινείται στα $30 εκατ. σε σχέση με τα $23 εκατ. το 2016.
Ωστόσο, εντός του 2020, η αξία ενός μεταχειρισμένου MR tanker πέντε ετών έχει μειωθεί κατά 15,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, αναφέρει η BIMCO. «Η στρατηγική του asset play είναι ζήτημα υπομονής και σωστού timing, όπου οι επενδυτές αναμένουν οι τιμές να μειωθούν σημαντικά», αναφέρεται στο report. Η παγκόσμια κρίση του 2008 είχε ως αποτέλεσμα οι αξίες των πλοίων να μειωθούν στο μισό και συνεπώς οι επενδυτές με καλή στρατηγική ρευστότητας έκαναν τις απαραίτητες κινήσεις. Παρά το γεγονός ότι το είδος της τωρινής κρίσης είναι διαφορετικό, οι αξίες των πλοίων διαφαίνεται πως ακολουθούν την ίδια καθοδική πορεία. Ενδεχομένως, λοιπόν, η μείωση των τιμών των oil product tankers να οδηγήσει σε αύξηση της δραστηριότητας στις αγοραπωλησίες αργότερα μέσα στον χρόνο, καταλήγει η BIMCO.
Φωτό: Ayotunde Oguntoyinbo/Unsplash
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Η Bureau Veritas Marine & Offshore (BV) πραγματοποίησε με επιτυχία την 38η συνάντηση της Ελληνικής Ναυτιλιακής Τεχνικής Επιτροπής στην Αθήνα στις 24 Ιουνίου, επιβεβαιώνοντας…
Το European Shortsea Network, εκπροσωπούμενο από τον Πρόεδρο Χαράλαμπο Σημαντώνη, συμμετείχε στον Στρατηγικό Διάλογο υψηλού επιπέδου για τη Ναυτιλιακή Βιομηχανική Στρατηγική της ΕΕ (strategic…
Πτώση καταγράφουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, την Παρασκευή 4 Ιουλίου, στον απόηχο της δέσμευσης του Ιράν ότι θα τηρήσει τη Συνθήκη Μη Διάδοσης…
Σε μια περίοδο που η ναυτιλία διασχίζει ολοένα και πιο ασταθή γεωπολιτικά ύδατα, η ΔΟΜ (Διεθνής Ομοσπονδία Εργαζομένων Μεταφορών-ITF), εξέφρασε την ανησυχία της στην…
Περίπου 1.000 πτήσεις ματαιώθηκαν κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, στη Γαλλία την Παρασκευή 4 Ιουλίου. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι…
Η αξιοποίηση μη επανδρωμένων σκαφών επιφανείας (Uncrewed Surface Vessels – USVs) και τηλεχειριζόμενων υποβρύχιων οχημάτων (Remotely Operated Vehicles – ROVs) ανοίγει νέους ορίζοντες στην…
Καθώς οι ανησυχίες για την επέκταση του «σκιώδους» στόλου εντείνονται σε διεθνές επίπεδο, το Βερολίνο σκληραίνει τη στάση του απέναντι στα δεξαμενόπλοια που διέρχονται…
Έντονη κατεγράφη η δραστηριότητα των Ελλήνων πλοιοκτητών στις παραγγελίες πλοίων την περασμένη εβδομάδα, με τέσσερις εταιρείες να βρίσκονται στο επίκεντρο. Συγκεκριμένα, βάσει πρόσφατης έκθεσης…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ