
Πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα στον Κόλπο των Μεγάρων άσκηση και πλους του ΠΓΥ Ηρακλής, του πλοίου που δώρισε στο Πολεμικό Ναυτικό στις αρχές του χρόνου ο κ. Πάνος Λασκαρίδης και η οικογένεια του. Κατά τη διάρκεια της άσκησης η φρεγάτα Αιγαίον του ΠΝ και το ΠΓΥ Άτλας Ι, επίσης δωρεά της οικογένειας Π. Λασκαρίδη στο ΠΝ, συνόδευαν το ΠΓΥ Ηρακλής. Στην άσκηση συμμετείχε επίσης η πυραυλάκατος ΡΙΤΣΟΣ και ένα ελικόπτερο Seahawk
Το ΠΓΥ Ηρακλής διαθέτει 2 προωστήριες μηχανές ισχύος 9.600 ίππων, 2 αξονικές γεννήτριες, 4 εγκάρσιους προωθητήρες, (2 πλώρα και 2 πρύμα) επιπλέον των 2 κύριων ελίκων των κύριων μηχανών, ενώ έχει και τη δυνατότητα εκτόξευσης κατευθυνόμενων βλημάτων αεροπορικής προστασίας stinger. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Αντιπλοίαρχος Ευάγγελος Σιμαγιάς ΠΝ «αυτά τα πλοία όταν εκτελούν αποστολή, έχουν προστασία από έτερες μονάδες του στόλου από τις οποίες συνοδεύονται, διότι η προστασία που διαθέτει από μόνο του το πλοίο , δεν είναι επαρκής σε εχθρικό περιβάλλον».
Το πλήρωμα του πλοίου αποτελείται από 32 άτομα. Η ναυπήγησή του ολοκληρώθηκε το 2002 στη Νορβηγία ενώ η ονοματοδοσία του έγινε στο Aberdeen της Σκωτίας και η επίσημή του ιδιότητα είναι offshore supply ship για μεταφορές υγρών και στερεών φορτίων στις πλωτές δεξαμενές άντλησης υδρογονανθράκων ανά τον κόσμο. Σε σχέση με το Άτλας Ι, έχει μεγαλύτερο μήκος και πλάτος. Το πλήρες εκτόπισμά του πλοίου είναι περίπου 7.000 τόνοι (6.950), με μέγιστη φορτωτική ικανότητα ανεξαρτήτως φορτίου (υγρό, στερεό) 4.500 τόνων. Όπως ενημέρωσε σχετικά ο Αντιπλοίαρχος Ευάγγελος Σιμαγιάς ΠΝ, περί τα τέλη του 2019 το πλοίο αγοράστηκε από την εταιρεία του κ. Λασκαρίδη και προσφέρθηκε στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Το πλοίο κατέπλευσε στη Σαλαμίνα στις 23 Μαρτίου.
Στις 28 Απριλίου σηκώθηκε η ελληνική σημαία, όταν έγινε και η παράδοση του πλοίου στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, ενώ εκκρεμεί τη Δευτέρα 6 Ιουλίου, η επίσημη ονοματοδοσία του και η ένταξή του στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Το πλοίο θα χρησιμοποιηθεί από το ΕΠΝ ως πλοίο πολλαπλών ρόλων. Ο κύριος ρόλος του πλοίου ήταν η μεταφορά καυσίμων, υγρών, και όλων των φορτίων στις μονάδες του Αρχηγείου Στόλου, σε όλα τα μήκη και πλάτη των θαλασσών ενδιαφέροντος της Ελλάδας.
Το ΠΓΥ Ηρακλής έχει μεγάλη εμβέλεια διότι ανήκε στο εμπορικό ναυτικό. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε με μέγιστη ταχύτητα 15 κόμβων, το πλοίο μπορεί να κινηθεί για πολλές ημέρες χωρίς κανένα πρόβλημα.
Παράλληλα λόγω του ιδιόμορφου σκαριού του, δεδομένου ότι είναι σχεδιασμένο για τις βόρειες θάλασσες, μπορεί να αντέξει πολύ σε αντίξοες καιρικές και θαλάσσιες συνθήκες.
Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από την άσκηση:
Φωτό: Ναυτικά Χρονικά
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Πλοίο του πολεμικού ναυτικού του Περού συγκρούστηκε με μια πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου της εταιρείας Perenco στον Αμαζόνιο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι και…
Ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,2% τον Απρίλιο του 2025, σταθερός σε σύγκριση με τον Μάρτιο, σύμφωνα με μια προκαταρκτική…
Σε μια εποχή που η ναυτιλία αντιμετωπίζει πιέσεις για μείωση εκπομπών και βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, η ιαπωνική Mitsubishi Shipbuilding παρουσιάζει το νέο φεριμπότ…
Η απόφαση επιβολής λιμενικών τελών σε πλοία που πραγματοποιούν port calls στις ΗΠΑ, εφόσον έχουν κατασκευαστεί στην Κίνα ή βρίσκονται υπό κινεζική διαχείριση, έχει…
«Θετικές παραμένουν οι προβλέψεις για το καλοκαίρι του 2025 παρά τις γενικότερες οικονομικές, πολιτικές και γεωπολιτικές αβεβαιότητες. Η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί έναν ιδιαίτερα…
Η μετάβαση της ναυτιλίας σε μηδενικές εκπομπές βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην υιοθέτηση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, με πρόσφατο παράδειγμα την ανακοίνωση της Wasaline για…
Η συμμαχία Κίνας και Ρωσίας στο εμπόριο αναμένεται να ανθίσει ακόμα περισσότερο, ή τουλάχιστον αυτό ονειρεύονται οι Ρώσοι εξαγωγείς. Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα…
Η τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (carbon capture and storage ‒ CCS) έχει εξελιχθεί σε έναν από τους πιο σημαντικούς πυλώνες της ενεργειακής μετάβασης,…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ