Αποεπενδύσεις για την πετρελαϊκή βιομηχανία λόγω κορονοϊού

Αποεπενδύσεις για την πετρελαϊκή βιομηχανία λόγω κορονοϊού

138
Αποεπενδύσεις για την πετρελαϊκή βιομηχανία λόγω κορονοϊού

Ο βρετανικός ενεργειακός όμιλος BP, που χτυπήθηκε σκληρά από την πανδημία του Covid-19, λόγω της μειωμένης ζήτησης για πετρέλαιο, ανακοίνωσε την πώληση του κλάδου των πετροχημικών δραστηριοτήτων του στην ανταγωνίστρια Ineos, με τίμημα που φτάνει τα 5 δισ. δολάρια.

«Η πώληση θα ενισχύσει περαιτέρω τον ισολογισμό της BP και θα επιτύχει τον στόχο των εκποιήσεων έναν χρόνο νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί», ανέφερε ανακοίνωση του βρετανικού κολοσσού.

Ο διευθύνων σύμβουλος της BP, Bernard Looney, πρόσθεσε: «Αναγνωρίζω ότι αυτή η απόφαση είναι έκπληξη και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ελαχιστοποιήσουμε την αβεβαιότητα. Είμαι βέβαιος, ωστόσο, ότι η πετροχημική δραστηριότητα θα είναι σε καλά χέρια ως μέρος της Ineos, παγκόσμιου ηγέτη στον τομέα των πετροχημικών».

Η ανακοίνωση της BP ανέφερε ότι 1.700 άτομα που απασχολούνται στον κλάδο των πετροχημικών παγκοσμίως αναμένεται να μεταφερθούν στην Ineos μετά την ολοκλήρωση της πώλησης, ικανοποιώντας έναν χρόνο νωρίτερα το στόχο των 15 δισ. δολαρίων ΗΠΑ από την εκποίηση κλάδων και δραστηριοτήτων της βρετανικής εταιρείας.

«Η σημερινή συμφωνία είναι άλλο ένα βήμα προς την οικοδόμηση μιας BP που μπορεί να ανταγωνιστεί και να πετύχει μέσω της ενεργειακής μετάβασης», πρόσθεσε ο κ. Looney.

Ο Ιρλανδός διευθύνων σύμβουλος της BP, ο οποίος ανέλαβε τον ενεργειακό όμιλο τον περασμένο Φεβρουάριο, στοχεύει ώστε η βρετανική εταιρεία να επιτύχει μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050.

Καθώς η κρίση του κορονοϊού έπληξε σοβαρά την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, η BP αποφάσισε να προβεί σε περικοπή περίπου 10.000 θέσεων εργασίας ή του 15% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της.

Φωτό: SERGEI ILNITSKY/AΠΕ-Μπε

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.