Ναυτιλία και Βόρειο Πέρασμα: Tο μεγάλο στοίχημα της Μόσχας για τη Βόρεια...

Ναυτιλία και Βόρειο Πέρασμα: Tο μεγάλο στοίχημα της Μόσχας για τη Βόρεια Θάλασσα

180
Ναυτιλία και Βόρειο Πέρασμα: Tο μεγάλο στοίχημα της Μόσχας για τη Βόρεια Θάλασσα

Αύξηση 100 εκατ. τόνων προβλέπει η Μόσχα ως προς την ικανότητα διαχείρισης φορτίων με τρένα από και προς τον νέο κόμβο μεταφορών του Μουρμάνσκ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tass. Τα αρχικά σχέδια της Μόσχας προέβλεπαν επέκταση της ικανότητας σιδηροδρομικής μεταφοράς φορτίων από το συγκεκριμένο λιμάνι κατά 28 εκατ.  τόνους, όμως πλέον υπάρχουν δυνατότητες για επέκταση μέχρι και 100 εκατ. τόνους.

Ο μεταφορικός κόμβος του Μουρμάνσκ αποτελεί τον μεγαλύτερο και σημαντικότερο στη Βόρεια Ρωσία και στη Σιβηρία. Το project επέκτασής του περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της κατασκευής ενός παντός καιρού λιμένα βαθέων υδάτων δυτικά της χερσονήσου Κόλα, με σκοπό τη διαχείριση κυρίως φορτίων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Μετά την ολοκλήρωση του project, το λιμάνι θα αποτελεί μέρος του θαλάσσιου διαδρόμου μεταφορών Βορρά-Νότου, ενισχύοντας σημαντικά τη θέση της Ρωσίας ως ναυτιλιακής δύναμης.

«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να ολοκληρώσουμε το πρώτο στάδιο του project, αλλά η γενικότερη ανάπτυξη του έργου είναι το πιο σημαντικό ζήτημα», δήλωσε ο κυβερνήτης του Μουρμάνσκ, Andrei Chibis.

Η πόλη-λιμάνι του Μουρμάνσκ αποτελεί πύλη εισόδου και συνδυασμένων μεταφορών για τη Βόρεια Θάλασσα και την πολλά υποσχόμενη Σιβηρία, ενώ υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επέκταση των επενδυτικών σχεδίων, καθώς και για την ανάπτυξη νέων υποδομών, πρόσθεσε ο κυβερνήτης του Μουρμάνσκ.

Φωτό: Theron Brayman από το Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.