To παγκόσμιο εμπόριο σε… lockdown

To παγκόσμιο εμπόριο σε… lockdown

1215
To παγκόσμιο εμπόριο σε… lockdown

Το παγκόσμιο εμπόριο αναμένεται να συνεχίσει την καθοδική του πορεία τους επόμενους μήνες, καθώς η παγκόσμια οικονομία φαίνεται πως αδυνατεί να ανακάμψει από τις επιπτώσεις των lockdown που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση του Covid-19.

Σύμφωνα με στοιχεία της UNCTAD που δημοσιεύτηκαν στις 11 Ιουνίου, το εμπόριο κατέγραψε μείωση κατά 5% το πρώτο τρίμηνο του 2020 και 27% το δεύτερο τρίμηνο του έτους (μέχρι στιγμής). Συνολικά το εμπόριο για το 2020 σημειώνει απώλειες 20% σε σχέση με το 2019.

«Υπάρχει ακόμα μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με μια πιθανή οικονομική ανάκαμψη για το δεύτερο μισό του έτους», σχολίασε η διευθύντρια παγκοσμίου εμπορίου της UNCTAD, Pamela Coke-Hamilton. «Το παγκόσμιο εμπόριο αναμένεται να κυμανθεί σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που παρατηρήθηκαν το 2019, αλλά το πόσο χαμηλότερα θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις της πανδημίας και τις πολιτικές των χωρών για την ανάκαμψη των οικονομιών τους», πρόσθεσε η κ. Hamilton.

Αν και η πτώση της ροής του εμπορίου δεν έχει κάνει διακρίσεις, εντούτοις φαίνεται πως έχει πλήξει περισσότερο τις αναπτυσσόμενες χώρες. Τα δεδομένα της UNCTAD καταδεικνύουν πτώση κατά 14% τον Απρίλιο για τις εμπορικές δραστηριότητες των χωρών του νότιου ημισφαιρίου. «Όσον αφορά τις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ οι μειώσεις των εξαγωγών πιθανώς να οφείλονται στη μειωμένη ζήτηση στις αγορές των χωρών προορισμού, οι μειώσεις στις εισαγωγές ενδεχομένως υποδηλώνουν όχι μόνο τη μείωση της ζήτησης, αλλά και μεταβολές στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και τέλος ανησυχίες αναφορικά με τα επίπεδα χρέους», αναφέρει το report της UNCTAD. Η Κίνα έχει αντεπεξέλθει με τον καλύτερο τρόπο σε σχέση με τις υπόλοιπες οικονομίες για τον μήνα Απρίλιο, καταγράφοντας αύξηση κατά 3% στις εξαγωγές της. Ωστόσο, αυτή η ανάκαμψη εκτιμάται ότι θα είναι μακροπρόσθεσμα πρόσκαιρη, με τις εξαγωγές της χώρας να σημειώνουν ήδη πτώση κατά 8% τον Μάιο.

Σύμφωνα με την UNCTAD, ορισμένοι κλάδοι έχουν επηρεαστεί περισσότερο από άλλους. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020, το εμπόριο υφασμάτων και ενδυμάτων κατέγραψε πτώση κατά 12%, ενώ παράλληλα το εμπόριο μηχανημάτων γραφείου και αυτοκινήτων σημείωσε πτωτική τάση της τάξεως του 8%. Από την άλλη, η αξία του εμπορίου προϊόντων γεωργίας έχει αυξηθεί κατά 2%, δείγμα ότι τα εν λόγω εμπορεύματα παρουσιάζουν μικρότερη μεταβλητότητα. Δεδομένα της UNCTAD για τον μήνα Απρίλιο κάνουν λόγω για περαιτέρω μειώσεις στο εμπόριο ενέργειας (-40%) και αυτοκινήτων (-50%).

Αξιοσημείωτος και συνάμα αναμενόμενος ήταν ο αντίκτυπος του Covid-19 στη ζήτηση ιατρικών προϊόντων και εξοπλισμού, με αναπνευστήρες, θερμόμετρα, αντισηπτικά και μάσκες να βρίσκονται στο επίκεντρο της παγκόσμιας ζήτησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το εμπόριο των προαναφερθέντων προϊόντων σχεδόν διπλασιάστηκε τον Απρίλιο, σύμφωνα με το report, το οποίο αναφέρει ότι οι ροές ιατρικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές ακολούθησαν την καλπάζουσα πορεία του ιού. Ενδεικτικά, τους πρώτους δύο μήνες του 2020 σημειώθηκε αύξηση της εγχώριας ζήτησης για ιατρικά προϊόντα στην Κίνα, με αποτέλεσμα την αύξηση των εισαγωγών, κυρίως από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, οι οποίες δεν είχαν ακόμη πληγεί σημαντικά από την πανδημία. Παράλληλα, οι κινεζικές εξαγωγές ιατρικών προϊόντων μειώθηκαν κατά 15%, καθώς η χώρα στράφηκε προς την ικανοποίηση της εγχώριας ζήτησης.

Τα στοιχεία για τον Μάρτιο δείχνουν ότι, μετά την εξάπλωση της πανδημίας στην Ευρώπη, οι ευρωπαϊκές εισαγωγές ιατρικών εξοπλισμών και φαρμάκων αυξήθηκαν κατά 21%, ενώ συνέχισαν να αυξάνονται και στην Κίνα (41%). Τον Απρίλιο, καθώς η παρουσία του Covid-19 «χαλάρωσε» στην Κίνα και η εξάπλωσή του συνεχίστηκε σε ολόκληρο τον υπόλοιπο κόσμο, οι κινεζικές εξαγωγές τέτοιων προϊόντων αυξήθηκαν κατά 338%, με τις εξαγωγές προστατευτικών μασκών να αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος τους.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.