
Η οικονομία του μεγαλύτερου εξαγωγέα ενέργειας στον κόσμο οδεύει προς τη βαθύτερη ύφεση των τελευταίων δέκα ετών λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ μία ακόμα μεγαλύτερη κρίση μπορεί να είναι πολύ κοντά.
Άρθρο που δημοσιεύεται στο Bloomberg αναφέρει ότι αναλυτές στο Κέντρο Ενέργειας Skolkovo, που χρηματοδοτήθηκε από το Κρεμλίνο, προειδοποίησαν ότι το έθνος αντιμετωπίζει χρόνια οικονομική στασιμότητα, καθώς η διεθνής ζήτηση προϊόντων με υψηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα σταδιακά μειώνεται. Εάν η Ρωσία δεν προσαρμοστεί, τα έσοδα του προϋπολογισμού θα «μειωθούν δραστικά» και η ανάπτυξη μπορεί να περιοριστεί σε λιγότερο από 0,8% ετησίως για τις επόμενες δύο δεκαετίες, λιγότερο από το ένα τρίτο αυτού που στοχεύει το Υπουργείο Οικονομίας.
Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στηρίχτηκε στις υψηλές τιμές του πετρελαίου ως βάση για την οικονομική ανάπτυξη ‒και τη δική του δημοτικότητα‒ για τις δύο και πλέον δεκαετίες που βρίσκεται στο τιμόνι της Ρωσίας. Τώρα οι προβλέψεις αναμένουν ότι η ύφεση του κορονοϊού θα επιταχύνει τη μείωση της παγκόσμιας χρήσης ορυκτών καυσίμων, με ορισμένους αναλυτές να προβλέπουν ότι η αιχμή ήταν το 2019, περίπου 15 χρόνια νωρίτερα απ’ ό,τι περίμενε το Κρεμλίνο.
Το Κρεμλίνο δεν δείχνει σημάδια ότι σκοπεύει να απομακρυνθεί από την τρέχουσα οικονομική στρατηγική, σύμφωνα με την οποία σχεδόν το ήμισυ των εσόδων του προϋπολογισμού προέρχεται από εξαγωγές ενέργειας. Ο διευθύνων σύμβουλος της Rosneft, Igor Sechin, ανέφερε στον πρόεδρο Πούτιν την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε ένα έργο εξερεύνησης πετρελαίου στην Αρκτική και η Gazprom ξεκίνησε τον σχεδιασμό και την έρευνα για έναν νέο αγωγό προς την Κίνα.
Οι τιμές του αργού έχουν καταρρεύσει περίπου κατά 50% από τις αρχές του έτους, καθώς το lockdown λόγω του Covid-19 μείωσε τη ζήτηση και, παρόλο που η αγορά ανέκαμψε τις τελευταίες εβδομάδες, η τιμή του αργού πετρελαίου των Ουραλίων είναι πολύ κάτω από τα 42 δολάρια το βαρέλι που απαιτείται για έναν ισοσκελισμένο ρωσικό προϋπολογισμό.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προβλέπει πτώση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου 8,6 εκατ. βαρελιών ημερησίως φέτος, ή περίπου 9%, ενώ η ζήτηση ηλιακής και αιολικής ενέργειας αυξάνεται. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Ρωσίας, στοχεύει στο να είναι ενεργειακά ουδέτερη έως το 2050.
«Όλες οι χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα ορυκτά καύσιμα δηλώνουν εδώ και πολλά χρόνια ότι πρέπει να αλλάξουν, αλλά δεν το έκαναν επειδή είναι δύσκολο», δήλωσε ο Kingsmill Bond, αναλυτής στο think tank Carbon Tracker με έδρα το Λονδίνο. «Δεν είναι πλέον ζήτημα ελπίδας, είναι ζήτημα αναγκαιότητας, γιατί οι άνθρωποι απλώς δεν θα θέλουν πια τα ορυκτά καύσιμα με υψηλή τιμή».
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
To 7,72% των μετοχών της Genco Shipping & Trading απέκτησε η Diana Shipping σύμφωνα με filing της πρώτης στην αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς. Η εταιρεία…
Έντονη είναι η ανησυχία στους κλάδους της παραγωγικής βιομηχανίας της Νότιας Κορέας. Σύμφωνα με ΜΜΕ από την ασιατική χώρα, οι ΗΠΑ απαίτησαν από τη…
Τα εννέα νέα shuttle tankers του Ομίλου Τσάκου θα ενσωματώσουν προηγμένα συστήματα ναυτικής τεχνολογίας της Kongsberg Maritime. Συγκεκριμένα, η Kongsberg Maritime επελέγη από τη…
Η παγκόσμια μετάβαση σε καύσιμα μηδενικών εκπομπών βρίσκει στην αμμωνία έναν υποσχόμενο σύμμαχο. Η ναυτιλιακή τεχνολογία εισέρχεται πλέον σε μια εποχή, με την κατασκευή…
Με τεχνολογικό επίκεντρο το προηγμένο σύστημα HiNAS Control της Avikus, η Hyundai Glovis προχωρά στην πρώτη εκτεταμένη εφαρμογή αυτόνομης ναυσιπλοΐας στον στόλο των πλοίων…
Άνοδο 5,2% καταγράφει η επιβατική κίνηση, για το α΄ εξάμηνο του 2025, στο σύνολο των αεροδρομίων της χώρας, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό…
Νέους σκοπέλους συναντά η Αίγυπτος στο μέτωπο της ενεργειακής ασφάλειας, καθώς ένας σημαντικός αριθμός φορτίων LNG που αναμένονταν τον Ιούλιο επαναπρογραμματίζονται για τον Αύγουστο.…
Η Κίνα εξασφάλισε μια σταθερή συγκομιδή καλοκαιρινών σιτηρών το 2025, με συνολική παραγωγή που άγγιξε σχεδόν τους 150 εκατ. τόνους, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ