Ναυτιλία και εκπομπές άνθρακα: Τα ευρήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Ναυτιλία και εκπομπές άνθρακα: Τα ευρήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

184
Ναυτιλία και εκπομπές άνθρακα: Τα ευρήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε το πρώτο ετήσιο report της σχετικά με τις εκπομπές άνθρακα από τα πλοία τη Δευτέρα 25 Μαΐου. Η αναφορά αναλύει τις εκπομπές άνθρακα για πλοία πάνω από 5.000 gt, τα οποία πραγματοποιούσαν μεταφορές φορτίων στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Ζώνη (EEA) το 2018.

Στο report της Επιτροπής, μετρήθηκαν οι εκπομπές άνθρακα από 116.000 πλοία, οι οποίες ανήλθαν σε περισσότερους από 138 εκατ. τόνους, για το 2018, και αντιπροσωπεύουν το 3,7% των συνολικών εκπομπών της Ευρώπης, σύμφωνα με τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Πρακτορείου Περιβάλλοντος.

Το report αναφέρει επίσης ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των εκπομπών άνθρακα οφείλονται σε ταξίδια από και προς λιμάνια που βρίσκονται εκτός της EEA. Τα ταξίδια εντός της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ζώνης εκπροσώπησαν το 32% των συνολικών εκπομπών της έρευνας, ενώ οι εκπομπές των πλοίων σε λιμάνια εντός της EEA έφτασαν το 6%.

Όσον αφορά τον τύπο πλοίου, τα containerships ήταν στην πρώτη θέση εκπομπών άνθρακα, με συμβολή πάνω από 30%. Σύμφωνα με την Επιτροπή, τα περισσότερα από τα πλοία της έρευνας πληρούν ήδη τις προϋποθέσεις παγκόσμιας ενεργειακής αποτελεσματικότητας για την περίοδο 2020-2025, με τα περισσότερα να ταξιδεύουν πλέον με χαμηλότερες ταχύτητες για τη μείωση των ανθρακικών εκπομπών. Η πλειονότητα των πλοίων είναι σχετικά μικρή σε ηλικία (μέσος όρος 11 χρόνια), ενώ υπάρχουν και μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ διαφορετικών τύπων πλοίων.

Τα δεδομένα για τις εκπομπές άνθρακα όλων των πλοίων είναι διαθέσιμα στη διαδικτυακή βάση δεδομένων THETIS-MRV, η οποία έχει δημιουργηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA):

https://ec.europa.eu/clima/sites/clima/files/transport/shipping/docs/swd_2020_82_en.pdf

Φωτό: Frans Berkelaar/ PxHere

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.