Ηνωμένα Έθνη: Υπό πίεση λόγω των αποκλεισμένων ναυτικών

Ηνωμένα Έθνη: Υπό πίεση λόγω των αποκλεισμένων ναυτικών

752
Ηνωμένα Έθνη: Υπό πίεση λόγω των αποκλεισμένων ναυτικών

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, António Guterres, προετράπη από ενώσεις όπως το International Chamber of Shipping (ICS), το International Trade Union Confederation (ITUC) και το International Transport Workers’ Federation (ITF) να πείσει τα 198 κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών να λάβουν μέτρα για την αποφυγή «ανθρωπιστικής κρίσης», καθώς μέχρι σήμερα 200.000 ναυτικοί παραμένουν εγκλωβισμένοι σε πλοία δίχως να μπορούν να γυρίσουν στις πατρίδες τους.

Σε κοινή επιστολή τους προς τον κ. Guterres, οι προαναφερθείσες ενώσεις και φορείς παρακίνησαν τον γενικό γραμματέα να βεβαιωθεί ότι όλες οι κυβερνήσεις έχουν υιοθετήσει και πρόκειται να εφαρμόσουν ορθά το πρωτόκολλο 12 βημάτων που εξέδωσε ο IMO σχετικά με τον ασφαλή επαναπατρισμό των ναυτικών. Στην επιστολή εμφύσησαν την προσοχή του γενικού γραμματέα και στο γεγονός ότι οι ναυτικοί των οποίων το συμβόλαιο έχει λήξει, κινδυνεύουν με προβλήματα ψυχικής υγείας και πλημμελούς απόδοσης σε περίπτωση παράτασης της παραμονής τους πέρα από την αρχική σύμβαση ναυτολόγησής τους.

«Ο χρόνος λιγοστεύει. Ζητούμε τη λήψη δράσης, πριν από τη 16η Ιουνίου, τη συμφωνημένη διορία για την εφαρμογή αλλαγών των ναυτικών μας», γράφει η επιστολή.

Φωτό: Focke Strangmann/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.