Ηλεκτρικά πλοία και βιώσιμη ανάπτυξη της ναυτιλίας

Ηλεκτρικά πλοία και βιώσιμη ανάπτυξη της ναυτιλίας

445
Ηλεκτρικά πλοία και βιώσιμη ανάπτυξη της ναυτιλίας

Επτά εταιρείες ‒Asahi Tanker Co. Ltd., Idemitsu Kosan Co. Ltd., Exeno Yamamizu Corporation, Mitsui O.S.K. Lines Ltd., Tokio Marine & Nichido Fire Insurance Co. Ltd., Tokyo Electric Power Company και Mitsubishi Corporation‒ ανακοίνωσαν την Πέμπτη 21 Μαΐου την ίδρυση του «e5 Consortium».

Στόχος του νέου σχήματος είναι η ανάπτυξη ηλεκτρικών πλοίων μηδενικών εκπομπών και η χρήση τους για την παροχή υπηρεσιών θαλάσσιων υποδομών. Τα τελευταία χρόνια, η ακτοπλοΐα στην Ιαπωνία είναι αντιμέτωπη με δομικές αλλαγές, όπως η έλλειψη ναυτικών λόγω της αύξησης του μέσου όρου ηλικίας του υφιστάμενου εργατικού δυναμικού στα επιβατηγά πλοία.

Παράλληλα, και η γήρανση του στόλου των πλοίων της επιβατηγού ναυτιλίας της Ιαπωνίας αποτελεί ζήτημα που χρήζει άμεσης λύσης, ενώ η μείωση των εκπομπών από τα εν λόγω πλοία για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής είναι ψηλά στην ατζέντα των αρμόδιων αρχών.

Το «e5 Consortium» έρχεται να αξιοποιήσει τη δυναμική των ηλεκτρικών πλοίων για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων. Κατά την πρώτη φάση του project, η σύμπραξη προσβλέπει στη ναυπήγηση του πρώτου ηλεκτρικού δεξαμενόπλοιου μηδενικών ρύπων που θα τροφοδοτείται από μπαταρίες ιόντων λιθίου τον Μάρτιο του 2022.

Το «e5 Consortium» θα προωθήσει τη βιώσιμη ανάπτυξη της ακτοπλοΐας στην Ιαπωνία και θα συμβάλει στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του κράτους, παρέχοντας προστιθέμενη αξία στη βιομηχανία μέσω της ανάπτυξης και της εισαγωγής προηγμένων πλοίων.

Φωτό: www.mol.co.jp/en

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.