Ανεπηρέαστοι από την κρίση οι λιμένες της Βραζιλίας

Ανεπηρέαστοι από την κρίση οι λιμένες της Βραζιλίας

82
Ανεπηρέαστοι από την κρίση οι λιμένες της Βραζιλίας

Σταθεροποιητικά κινήθηκε η διακίνηση εμπορευμάτων στους λιμένες της Βραζιλίας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020, δείχνει έκθεση της Εθνικής Υπηρεσίας Υδάτινων Μεταφορών της χώρας (ANTAQ), παρά το δυσμενές περιβάλλον που προκάλεσε ο Covid-19.

Η έκθεση για την «Εθνική απόδοση των λιμένων κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19» δείχνει ότι τα συνολικά διακινούμενα φορτία από τα λιμάνια της λατινοαμερικανικής χώρας έφτασαν τους 247,1 εκατ. τόνους το πρώτο τρίμηνο του 2020, σημειώνοντας μικρή πτώση κατά 1,1% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Παρά τη μικρή αυτή μείωση, 89,7 εκατ. τόνοι διακινήθηκαν τον Μάρτιο, 7,6% περισσότερο απ’ ό,τι το 2019. Ομοίως, οι διακινήσεις εμπορευμάτων για ενδομεταφορές αυξήθηκαν κατά 14,9% το πρώτο τρίμηνο, καταγράφοντας 62,9 εκατ. τόνους.

Σύμφωνα με την έκθεση, επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τη διάρκεια της κρίσης στην υγεία καθώς επίσης και το μέγεθος των επιπτώσεών της μελλοντικά στη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, αλλά και σε όλη την ήπειρο. «Η σωστή αξιολόγηση της συμπεριφοράς της διακίνησης αγαθών τους επόμενους μήνες είναι εξαιρετικά πολυσύνθετο πρόβλημα, καθώς η πανδημία του νέου κορονοϊού είναι ένα πρωτοφανές γεγονός τις τελευταίες δεκαετίες», επισημαίνει η μελέτη.

Επιπλέον, η έκθεση αναφέρει ότι, παρά τις αρνητικές προσδοκίες που υπήρχαν ήδη από τα τέλη του 2019 για ό,τι θα επακολουθούσε το πρώτο τρίμηνο του 2020, η απόδοση των εθνικών εσωτερικών πλωτών μεταφορών ήταν εκπληκτικά καλή. «Εάν η ανάκαμψη που παρατηρήθηκε τον Μάρτιο συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, η Βραζιλία, ως ένας από τους κύριους εξαγωγείς τροφίμων στον κόσμο, θα αποδειχθεί εκ του αποτελέσματος ότι διαθέτει τις απαραίτητες λιμενικές υποδομές για να διατηρήσει ή ακόμα και να επεκτείνει την τρέχουσα θέση της», καταλήγει η έκθεση.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.