Στο «κόκκινο» η πορεία του παγκόσμιου εμπορίου

Στο «κόκκινο» η πορεία του παγκόσμιου εμπορίου

929
Στο «κόκκινο» η πορεία του παγκόσμιου εμπορίου

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) ανακοίνωσε την Τετάρτη 20 Μαΐου ότι ο δείκτης εμπορίου αγαθών (Goods Trade Barometer) για τον Μάρτιο υποχώρησε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, καταδεικνύοντας ότι το παγκόσμιο εμπόριο είναι πιθανόν να συρρικνωθεί «απότομα» το πρώτο εξάμηνο του 2020 λόγω διαταραχών που προκλήθηκαν από τον Covid-19.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης, η καταγραφή του οποίου ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2016, μειώθηκε στο 87,6 έναντι 95,5 τον Φεβρουάριο. Γενικότερα, τιμές κάτω του 100 υποδηλώνουν υποχώρηση του παγκόσμιου εμπορίου σε επίπεδα κάτω από τις μεσοπρόθεσμες τάσεις. Στα επιμέρους στοιχεία, ο δείκτης για τα προϊόντα της αυτοκινητοβιομηχανίας σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες, φτάνοντας στο 79,7, καθώς τόσο η παραγωγή στον κλάδο όσο και οι πωλήσεις κατέρρευσαν σε πολλές χώρες. Από την άλλη, μειώσεις των δεικτών που αφορούν τη θαλάσσια μεταφορά εμπορευμάτων σε containers (88,5) και τη διά αέρος μεταφορά εμπορευμάτων (88) αντανακλούν αποδυναμωμένη ζήτηση αλλά και συμπιεσμένη προσφορά λόγω των προσπαθειών αντιμετώπισης της πανδημίας.

Όπως σημείωσε ο ΠΟΕ, η πορεία του δείκτη καταδεικνύει τις πολύ πρώιμες συνέπειες του Covid-19 στο εμπόριο και ακόμη παραμένει άγνωστο σε τι σημείο θα κινηθούν οι απώλειες. Εξάλλου, το διεθνές εμπόριο δεχόταν έντονες πιέσεις και το 2019, πριν δηλαδή από την πανδημία, κυρίως λόγω των εμπορικών διενέξεων μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Τον περασμένο μήνα, ο ΠΟΕ εκτίμησε ότι το παγκόσμιο εμπόριο θα υποχωρήσει φέτος σε ένα εύρος από 13% έως 32%, αναλόγως της διάρκειας της πανδημίας και της αποτελεσματικότητας των οικονομικών μέτρων που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο.

Την έκθεση του ΠΟΕ για το Goods Trade Barometer του Μαρτίου μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.