Σημαντικές καθυστερήσεις στις εκφορτώσεις VLCCs στα αμερικανικά λιμάνια

Σημαντικές καθυστερήσεις στις εκφορτώσεις VLCCs στα αμερικανικά λιμάνια

280
Σημαντικές καθυστερήσεις στις εκφορτώσεις VLCCs στα αμερικανικά λιμάνια

Έμφορτα με σαουδαραβικό πετρέλαιο υπερδεξαμενόπλοια τα οποία κατευθύνονται στις ακτές των ΗΠΑ χρειάζονται περισσότερες ημέρες για εκφόρτωση των εν λόγω φορτίων, καθώς καθίσταται πλέον δύσκολη η εύρεση μικρότερων δεξαμενόπλοιων που συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία.

Οι αυξημένες ροές πετρελαίου από τον μεγαλύτερο παραγωγό του κόσμου προς τις ΗΠΑ σε συνδυασμό με τη σχεδόν αποκλειστική χρήση μικρότερων πλοίων για το εν λόγω trade προκαλούν καθυστερήσεις στα μεγαλύτερα πλοία που αναμένουν να ξεφορτώσουν.

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία επιδόθηκαν σε έναν «πόλεμο τιμών», με την πρώτη να «πλημμυρίζει» την αγορά με πετρέλαιο προκειμένου να αυξήσει το μερίδιο αγοράς της. Συνεπώς, Αμερικανοί εισαγωγείς έσπευσαν να αγοράσουν σαουδαραβικό πετρέλαιο ελέω της πολύ χαμηλής τιμής του.

Όπως ανέφερε στο Bloomberg o κ. Peter Sand, ναυτιλιακός αναλυτής της BIMCO, περίπου 18 υπερδεξαμενόπλοια κατευθύνονται προς τον Κόλπο του Μεξικού, όταν υπό φυσιολογικές συνθήκες ο αριθμός τους δεν ξεπερνά τα επτά.

«Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος για την εκφόρτωση των VLCCs στο U.S. Gulf», πρόσθεσε.

Συνήθως χρειάζονται περίπου 4-6 ημέρες για την πλήρη εκφόρτωση VLCCs που μεταφέρουν 2 εκατ. βαρέλια πετρελαίου στα αμερικανικά λιμάνια, μια διαδικασία γνωστή ως reverse lightering. Συνήθως οι Αμερικανοί αγοραστές προτιμούν να ναυλώνουν τρία μικρότερα δεξαμενόπλοια μεταφορικής ικανότητας 600.000 βαρελιών προκειμένου να ολοκληρώσουν τη διαδικασία εκφόρτωσης.

Σύμφωνα με στοιχεία από πλατφόρμες καταγραφής της κίνησης των πλοίων, πλέον απαιτούνται περίπου 10-14 ημέρες προκειμένου έμφορτα με σαουδαραβικό αργό VLCCs να ξεφορτώσουν στις ΗΠΑ.

Τέλος, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, μέχρι τα τέλη Ιουνίου αναμένεται να καταφθάσουν στις ακτές των ΗΠΑ είκοσι υπερδεξαμενόπλοια από τη Σαουδική Αραβία.

Φωτό: John G. Mabanglo/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.