Λιμάνια… της ανησυχίας ελέω πανδημίας

Λιμάνια… της ανησυχίας ελέω πανδημίας

313
Λιμάνια… της ανησυχίας ελέω πανδημίας

Σημαντική φαίνεται πως θα είναι η επίδραση του κορονοϊού για τα κυριότερα αμερικανικά λιμάνια εισαγωγών εμπορευμάτων σε containers, όπως προκύπτει από το πρόσφατο report της U.S. National Retail Federation (NRF) και της Hackett Associates.

Πιο συγκεκριμένα, στο εν λόγω report τονίζεται ότι οι εισαγωγές containers στα κυριότερα λιμάνια των ΗΠΑ θα καταγράψουν διψήφια πτώση την άνοιξη και το καλοκαίρι σε σχέση με πέρυσι, καθώς συνεχίζονται οι αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Όπως σημειώνει ο Jonathan Gold, NRF Vice President for Supply Chain and Customs Policy, πολλά καταστήματα λιανικής στις ΗΠΑ επιστρέφουν και επαναλειτουργούν, ωστόσο ο όγκος των εισαγωγών είναι αρκετά χαμηλότερος από τα επίπεδα που έχουμε συνηθίσει.

«Η κατανάλωση θα επιστρέψει και υπάρχει ακόμη ανάγκη για βασικά είδη, αλλά η οικονομική ανάκαμψη θα είναι σταδιακή και οι πωλητές λιανικής θα προσαρμόσουν το ποσό των εμπορευμάτων που εισάγουν για να καλύψουν τη ζήτηση αυτή», προσθέτει.

Ο ιδρυτής της Hackett Associates, Ben Hackett, υπογραμμίζει ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τους τελικούς καταναλωτές και τη διάθεσή τους για καταναλωτικές δαπάνες. Ο ίδιος εκτιμά ότι η οικονομική ανάπτυξη θα είναι σε πολύ χειρότερα επίπεδα το β΄ τρίμηνο έναντι του α΄ τριμήνου και συμπληρώνει ότι η ανάκαμψη πιθανώς να επέλθει στο δ΄ τρίμηνο και το α΄ τρίμηνο του 2021.

Σύμφωνα με το report των NRF και Hackett Associates, από τους αμερικανικούς λιμένες διακινήθηκαν 1,37 εκατ. TEUs τον περασμένο Μάρτιο, ο μικρότερος αριθμός από τον Μάρτιο του 2016, όταν η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων δεν ξεπέρασε τα 1,34 εκατ. TEUs.

Παράλληλα στην έρευνα εκτιμάται ότι τον Απρίλιο η διακίνηση έχει ανέλθει στα 1,51 εκατ. TEUs, σημειώνοντας πτώση 13,4% (εάν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση) σε ετήσια βάση. Για τους υπόλοιπους μήνες μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020, οι εκτιμήσεις έχουν ως εξής: 1,47 εκατ. TEUs (-20,4% y-o-y) τον Μάιο, 1,46 εκατ. TEUs (-18,6% y-o-y) τον Ιούνιο, 1,58 εκατ. TEUs (-19,3% y-o-y) τον Ιούλιο , 1,73 εκατ. TEUs (-12% y-o-y) τον Αύγουστο και 1,7 εκατ. TEUs (-9,3% y-o-y) τον Σεπτέμβριο.

Tέλος, κατά το α΄ εξάμηνο του έτους θα διακινηθούν συνολικά περίπου 9,15 εκατ. TEUs, σύμφωνα με το report.

Φωτό: David Dibert/Pexels

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.