Πτώχευση για τη δεύτερη παλαιότερη αεροπορική εταιρεία στον κόσμο;

Πτώχευση για τη δεύτερη παλαιότερη αεροπορική εταιρεία στον κόσμο;

1603
Πτώχευση για τη δεύτερη παλαιότερη αεροπορική εταιρεία στον κόσμο;

Η Avianca αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Λατινικής Αμερικής, μετά τη χιλιανή LATAM, και μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Παράλληλα, αποτελεί τη δεύτερη παλαιότερη αεροπορική εταιρεία με συνεχή λειτουργία στον κόσμο, μετά την ολλανδική KLM, καθώς ιδρύθηκε το 1919. Ωστόσο, η πανδημία αποδείχθηκε εξαιρετικά δύσκολη για την Avianca, και αυτό οδήγησε την Avianca Holdings, μητρική εταιρεία της αεροπορικής, να κάνει αίτηση για πτώχευση την Κυριακή 10 Μαΐου.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η αεροπορική εταιρεία με έδρα την Μπογκοτά είχε συσσωρεύσει χρέος μεγαλύτερο των $7,3 δισ., κυρίως λόγω της επιθετικής οικονομικής ανάπτυξης που επιδίωκε. Παρά τις προσπάθειες για αναδιάρθρωση του χρέους της, η καθήλωση των αεροσκαφών και η διακοπή όλων των τακτικών δρομολογίων της από τον Μάρτιο εξώθησαν την εταιρεία στο χείλος του γκρεμού. Η Avianca έχει θέσει σε υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών 20.000 εργαζομένους, στην προσπάθειά της να βρει χρηματοδότηση. Ωστόσο, η άρνηση οικονομικής βοήθειας από την κολομβιανή κυβέρνηση είχε ως αποτέλεσμα την αδυναμία πληρωμής ομολόγων ύψους $65 εκατ. και κατ’ επέκταση την αίτηση υπαγωγής στον πτωχευτικό κώδικα.

Στα σχέδια της αεροπορικής εταιρείας είναι η διατήρηση των σημαντικών αεροπορικών συνδέσεων της χώρας και ταυτόχρονα η προσπάθεια για την οικονομική της διάσωση από το κράτος. Στην περίπτωση που η Avianca τελικά πτωχεύσει, θα αποτελέσει την πρώτη μεγάλη αεροπορική εταιρεία που έπεσε θύμα της άνευ προηγουμένου πανδημίας.

Φωτο: Sam Lopez/ Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.