Περιστολή στις καταβολές μερισμάτων για τους πετρελαϊκούς κολοσσούς

Περιστολή στις καταβολές μερισμάτων για τους πετρελαϊκούς κολοσσούς

121
Περιστολή στις καταβολές μερισμάτων για τους πετρελαϊκούς κολοσσούς

Η Royal Dutch Shell απογοήτευσε την Wall Street την περασμένη εβδομάδα, μειώνοντας το μέρισμά της για πρώτη φορά σε 80 χρόνια. Ο πετρελαϊκός κολοσσός μείωσε το ποσό μερισμάτων που προοριζόταν για τους μετόχους σε περίπου $5 δισ. από $15 δισ., ποσό που αποτελεί μείωση κατά 66%.

Η κίνηση αυτή θα δώσει στην εταιρεία περισσότερη ρευστότητα για να εξοφλήσει το χρέος της και να προετοιμάσει διαφορετικά τον ισολογισμό της για παρατεταμένη κάμψη των τιμών του πετρελαίου. Ωστόσο, αφαίρεσε από τους επενδυτές έναν από τους κυριότερους λόγους για την αγορά μετοχών της εταιρείας.

Άλλες μεγάλες εταιρείες πετρελαίου έχουν παρόμοια μεγάλα μερίσματα. Ο αναλυτής της Goldman Sachs, Damien Courvalin, αναφέρει σε άρθρο του ότι αναμένει από άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες πετρελαίου να μειώσουν τα μερίσματά τους, αν και ίσως με πιο συγκρατημένα ποσά. Η γαλλική Total αρνήθηκε να σχολιάσει το μέρισμα που θα καταβάλει πριν από την ανακοίνωση της έκθεσής της, ενώ και η BP δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Αντίθετα, οι κορυφαίες πετρελαϊκές εταιρείες των ΗΠΑ, Chevron και ExxonMobil, επιβεβαίωσαν και οι δύο τη δέσμευσή τους για καταβολή μερίσματος μετά την πρόσφατη ανακοίνωση των κερδών τους.

Ακόμα κι αν οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου μειώσουν τα μερίσματά τους κατά 30%, θα συνεχίσουν να διατηρούν υψηλότερες αποδόσεις μερισμάτων ως κλάδος στην Ευρώπη. Εάν μειωθούν κατά το ίδιο ποσό με τη Shell ‒66%‒, οι αποδόσεις μερισμάτων τους θα εξακολουθούν να ευθυγραμμίζονται με τη μέση ευρωπαϊκή εταιρεία, με ποσοστό λίγο πάνω από 3%.

Φωτό: Carina Johansen/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.