Ζημίες για Airbus και Boeing

Ζημίες για Airbus και Boeing

128
Ζημίες για Airbus και Boeing

Σε εξαιρετικά δεινή θέση βρίσκονται οι δύο βασικότεροι κατασκευαστές αεροσκαφών, Airbus και Boeing. Η άνευ προηγουμένου πανδημία έχει οδηγήσει στο μάτι του κυκλώνα τις αεροπορικές εταιρείες σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι αερομεταφορείς, προκειμένου να επιβιώσουν οικονομικά μετά το πέρας της παρούσας υγειονομικής κρίσης, προβαίνουν σε περικοπές δαπανών, κάτι που αναπόφευκτα έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση των παραγγελιών και των παραδόσεων νέων αεροσκαφών.

Οι δύο εταιρείες αεροναυπηγικής ανακοίνωσαν ζημίες εκατομμυρίων για το πρώτο τρίμηνο του 2020. Τα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing αποκάλυψαν ζημίες ύψους $641 εκατ., ενώ για την ευρωπαϊκή Airbus οι ζημίες ανήλθαν σε 481 εκατ. ευρώ. Οι παραδόσεις καινούργιων αεροσκαφών εμφανίστηκαν μειωμένες και για τους δύο κατασκευαστές, ωστόσο

η Boeing φαίνεται να βρίσκεται σε ακόμα δυσκολότερη θέση. Ο αμερικανικός κατασκευαστής παρέδωσε μόλις 50 αεροσκάφη σε σύγκριση με τα 149 του προηγούμενου έτους. Από την άλλη, η Airbus κατάφερε να παραδώσει 122 αεροσκάφη, αριθμός μειωμένος κατά 40 σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2019. Ωστόσο, σημειώνεται ότι επιπλέον 60 αεροσκάφη κατασκευάστηκαν, αλλά δεν ήταν δυνατή η παράδοσή τους. Η Airbus φάνηκε να αποδίδει καλύτερα και στις νέες παραγγελίες, καθώς εξασφάλισε παραγγελίες για 290 αεροσκάφη (μειωμένα κατά 58) σε αντίθεση με την Boeing, που έλαβε παραγγελία για μόλις 12 νέα αεροσκάφη.

Και οι δύο κατασκευαστικές εταιρείες έχουν υποχρεωθεί σε μείωση των ρυθμών ή ακόμα και σε πλήρη διακοπή παραγωγής για ορισμένα μοντέλα αεροσκαφών, προκειμένου να συμβαδίζουν με την ολοένα και μειωμένη ζήτηση της αγοράς. Ωστόσο, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, εσωτερικά έγγραφα των εταιρειών αποκαλύπτουν τα σχέδιά τους για μειώσεις στο προσωπικό. Η αμερικανική Boeing αποκάλυψε μείωση κατά 10% των θέσεων εργασίας, ενώ η Airbus προειδοποίησε με εσωτερικό memo τους υπαλλήλους της για πιθανές, επερχόμενες απολύσεις, χωρίς ωστόσο να δίνει λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό. Ο γαλλογερμανικός κατασκευαστής απασχολεί αυτή τη στιγμή 135.000 άτομα και έχει ήδη θέσει σε υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών 3.500 εργαζομένους. Τα σχέδια της Airbus για τις περικοπές θέσεων εργασίας αναμένεται να γίνουν γνωστά εντός του καλοκαιριού.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.