Καθαρότερες πόλεις λόγω lockdown

    110
    Καθαρότερες πόλεις λόγω lockdown

    Η ατμοσφαιρική ρύπανση παραμένει ένα από τα βασικότερα προβλήματα όλων των μεγάλων πόλεων και αποτελεί σημαντική παράμετρο για την υγεία των ανθρώπων. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), το 2019, η ατμοσφαιρική ρύπανση ήταν άμεσα συνδεδεμένη με τον θάνατο 4,2 εκατ. ανθρώπων. Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες της μόλυνσης του αέρα στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι τα οχήματα, κάτι που αποτυπώθηκε και σε μια έρευνα για την ατμοσφαιρική ρύπανση δέκα μεγάλων πόλεων κατά τη διάρκεια των περιορισμών.

    Πιο συγκεκριμένα, η ελβετική IQAir συνέκρινε δεδομένα για τη μόλυνση του αέρα από επίγειους σταθμούς μέτρησης σε δέκα μεγάλες πόλεις κατά τη διάρκεια των συνθηκών καραντίνας με τις αντίστοιχες μετρήσεις για την ίδια χρονική περίοδο για τα έτη 2019, 2018, 2017 και 2016. Οι πόλεις ήταν οι εξής: Δελχί, Λονδίνο, Λος Άντζελες, Μαδρίτη, Μουμπάι, Νέα Υόρκη, Σάο Πάολο, Σεούλ και Ουχάν. Για τη μέτρηση της μόλυνσης μετρήθηκαν τα αερολύματα με μικρή διάμετρο PM2.5 σε μg/κ.μ.

    Big fall on environmental pollution due to COVID-19 lockdown

    Σύμφωνα με την αναφορά της IQAir, 9 από τις 10 πόλεις παρουσίασαν μείωση των PM2.5 κατά τη διάρκεια της επιβολής περιορισμών μετακίνησης σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα. Τη μεγαλύτερη μείωση σημείωσαν το Δελχί στην Ινδία (-60%), η Σεούλ στη Νότια Κορέα (-54%) και η Ουχάν στην Κίνα (-44%). Η μοναδική πόλη που δεν ακολούθησε την πτωτική τάση είναι η Ρώμη, με αύξηση 30% σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019. Οι συγγραφείς της αναφοράς θεωρούν ότι αυτό προκλήθηκε λόγω της αυξημένης χρήσης της οικιακής θέρμανσης στην ιταλική πρωτεύουσα. Ταυτόχρονα, οι επτά από αυτές τις μεγάλες πόλεις παρουσίασαν μειωμένα επίπεδα PM2.5 στην ατμόσφαιρα σε σύγκριση με τον μέσο όρο της προηγούμενης τετραετίας. Μοναδικές εξαιρέσεις αποτέλεσαν το Λονδίνο και η Μαδρίτη, ενώ για τη Ρώμη δεν υπήρχαν διαθέσιμα δεδομένα.

    Αναλυτικά μπορεί κανείς να δει τον πίνακα των αποτελεσμάτων της αναφοράς της IQAir παρακάτω:

    IQAir Report

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.