Σιτηρά: Οι κινήσεις των κορυφαίων εξαγωγέων εν μέσω πανδημίας

Σιτηρά: Οι κινήσεις των κορυφαίων εξαγωγέων εν μέσω πανδημίας

867
Σιτηρά: Οι κινήσεις των κορυφαίων εξαγωγέων εν μέσω πανδημίας

Η Ουκρανία, ένας από τους σημαντικότερους εξαγωγείς σιτηρών του κόσμου, μοιάζει έτοιμη να απαγορεύσει τις εξαγωγές σιταριού εάν οι πωλήσεις υπερβούν τα συμφωνηθέντα όρια με τους εταίρους της, σημείωσε στο Reuters o Ουκρανός αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας αρμόδιος σε θέματα γεωργίας, Taras Vysotsky.

Οποιοσδήποτε επιπλέον περιορισμός στις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας θα μπορούσε να επιταχύνει το εμπόριο από παραγωγούς της Μαύρης Θάλασσας, όπως η Ρωσία και το Καζακστάν, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι ποσοστώσεις εξαγωγής νωρίτερα από ό, τι αναμενόταν.

Μέχρι στιγμής, για το εμπορικό έτος 2019/2020, οι ουκρανικές εξαγωγές σιταριού έχουν ανέλθει σε 18 εκατ. τόνους, ενώ μέχρι τα τέλη Ιουνίου, οπότε και ολοκληρώνεται το τρέχον εμπορικό έτος, η Ουκρανία μπορεί να εξάγει επιπλέον 2 εκατ. τόνους, σύμφωνα με όσα έχουν συμφωνηθεί με τους traders.

«Εάν ο ρυθμός εξαγωγών σιταριού είναι τέτοιος που τον Απρίλιο εξαχθούν από την Ουκρανία 2 εκατ. τόνοι σιταριού, τότε θα πρέπει να διακόψουμε τις εξαγωγές μας», ανέφερε ο κ. Vysotsky.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι με τα μέχρι τώρα στοιχεία διαφαίνεται ότι θα ξεπεραστεί το όριο των 2 εκατ. τόνων. Η συγκομιδή σιταριού της Ουκρανίας ξεπερνά κατά πολύ την εγχώρια κατανάλωση, ωστόσο τον περασμένο μήνα οι Ουκρανοί αρτοποιοί ζήτησαν από την κυβέρνηση να περιορίσει τις εξαγωγές σιταριού προς στήριξη των τιμών του ψωμιού.

Η επίδραση του κορονοϊού στις εφοδιαστικές αλυσίδες σιτηρών είναι έκδηλη. Πρόσφατα μάλιστα η Ρουμανία προχώρησε σε απαγόρευση των εξαγωγών δημητριακών σε χώρες εκτός ΕΕ, ενώ και η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει τις εξαγωγές σιτηρών σε 7 εκατ. τόνους για το χρονικό διάστημα μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια αποθεμάτων.

Φωτό: Heiko Janowski/Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.