Γαλλία: Στο ζενίθ οι εξαγωγές σιταριού

Γαλλία: Στο ζενίθ οι εξαγωγές σιταριού

124
Γαλλία: Στο ζενίθ οι εξαγωγές σιταριού

Οι εξαγωγές μαλακού σιταριού της Γαλλίας σε χώρες εκτός της ΕΕ ανήλθαν τον Μάρτιο σε υψηλά δεκαετίας, σύμφωνα με στοιχεία του Refinitiv.

Oι εν λόγω εξαγωγές τον προηγούμενο μήνα άγγιξαν τους 1,63 εκατ. τόνους, αριθμός που αποτελεί τον υψηλότερο για τον μήνα Μάρτιο από την περίοδο 2009/2010, καθώς οι Γάλλοι εξαγωγείς ήρθαν αντιμέτωποι με υψηλή ζήτηση, παρά την εξάπλωση του κορονοϊού, που προκαλεί στρεβλώσεις στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Παράλληλα οι γαλλικές εξαγωγές μαλακού σιταριού του περασμένου Μαρτίου αποτελούν τις υψηλότερες μηνιαίες για την εμπορική περίοδο 2019/2020, που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2019. Συνολικά η Γαλλία έχει εξαγάγει προς χώρες-προορισμούς εκτός ΕΕ 9,4 εκατ. τόνους σκληρού σιταριού το 2019/2020, σύμφωνα με στοιχεία του Refinitiv.

Η Κίνα αναδεικνύεται σε σημαντικό εισαγωγέα μαλακού σιταριού της Γαλλίας φέτος, πέραν των παραδοσιακών αγορών, όπως αυτών της Βόρειας Αφρικής. Ήδη από τις αρχές της φετινής εμπορικής περιόδου περίπου 1 εκατ. τόνοι από τους 9,4 εκατ. τόνους μαλακού σιταριού είχαν προορισμό τον ασιατικό γίγαντα.

Οι Γάλλοι εξαγωγείς κατάφεραν να διαχειριστούν τον υψηλό όγκο αποστολών σιταριού, παρά τα προβλήματα που έχει επιφέρει η πανδημία στις μεταφορές. Ωστόσο, εάν η ζήτηση για γαλλικό μαλακό σιτάρι συνεχιστεί με τους ίδιους ξέφρενους ρυθμούς και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις δεν αρθούν, τότε ενδεχομένως να δημιουργηθούν ζητήματα για την ομαλή ροή φορτίων σιταριού από τη Γαλλία.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι ο συνολικός όγκος σιτηρών που εξήχθησαν από τα γαλλικά λιμάνια τον Μάρτιο, συμπεριλαμβανομένου του κριθαριού και του καλαμποκιού, ανήλθε σε 2,37 εκατ. τόνους, ο υψηλότερος αριθμός τα τελευταία δέκα χρόνια.

Φωτό: Joao Marcelo Marques/ Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.