Αυτές είναι οι ευτυχέστερες χώρες του πλανήτη

Αυτές είναι οι ευτυχέστερες χώρες του πλανήτη

8229
Αυτές είναι οι ευτυχέστερες χώρες του πλανήτη

H World Happiness Report, δηλαδή η επίσημη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για την παγκόσμια ευτυχία, δημοσίευσε την αναλυτική λίστα των πιο ευτυχισμένων χωρών.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την ετήσια έκθεση, ως η ευτυχέστερη χώρα στον κόσμο αναδείχθηκε η Φινλανδία για τρίτη συνεχόμενη χρόνια. Στη 2η και στην 3η θέση βρέθηκαν η Δανία και η Ελβετία αντίστοιχα. Οι παράμετροι που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της συγκεκριμένης λίστας είναι το ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα, οι ατομικές ελευθερίες στην κάθε χώρα, η κοινωνική εμπιστοσύνη, η εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις αλλά και τα επίπεδα διαφθοράς. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σκανδιναβικές χώρες βρίσκονται πάντα αρκετά ψηλά στην κατάταξη στις ετήσιες αναφορές του ΟΗΕ.

Η Ελλάδα για φέτος βρέθηκε στην 77η θέση, ανεβαίνοντας πέντε θέσεις από την προηγούμενη χρονιά. Στη λίστα περιλαμβάνονται 153 χώρες. Στην τελευταία θέση της λίστας βρέθηκε το Αφγανιστάν (153) και στην προτελευταία το Νότιο Σουδάν (152). Αξίζει να σημειωθεί ότι και στις δύο χώρες επικρατούσε πόλεμος τα τελευταία χρόνια ή συνεχίζεται. Στο Νότιο Σουδάν ο εμφύλιος πόλεμος έλαβε πρόσφατα τέλος, ενώ στο Αφγανιστάν ο πόλεμος βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Τα αποτελέσματα προκύπτουν από ερωτηματολόγια και λαμβάνουν υπόψη τους δεδομένα τριών ετών, από το 2017 έως το 2019. Όσον αφορά τη χώρα μας, σημαντικό ρόλο φαίνεται να έχουν διαδραματίσει στην κατάταξη η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της.

Στην ίδια αναφορά περιλαμβάνεται και κατάταξη με τις ευτυχέστερες πόλεις του κόσμου. Οι δύο ελληνικές πόλεις που περιλαμβάνονται είναι η Θεσσαλονίκη (94η) και η Αθήνα (121η). Η Αθήνα είναι η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα με τη χαμηλότερη κατάταξη στη λίστα, με εξαίρεση τα Σκόπια και τα Τίρανα. Όσον αφορά τη βελτίωση της θέσης κατάταξης τα τελευταία χρόνια, σε σχετικά καλή θέση βρίσκεται η Θεσσαλονίκη (25η), ενώ η Αθήνα παρουσίασε οριακή βελτίωση και βρίσκεται στην 82η θέση.

Φωτό: Javier Allegue Barros/Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.