Πώς κινήθηκε το διεθνές εμπόριο τον Μάρτιο;

Πώς κινήθηκε το διεθνές εμπόριο τον Μάρτιο;

286
Πώς κινήθηκε το διεθνές εμπόριο τον Μάρτιο;

Ο δείκτης Xeneta Shipping Index (XSI), που δείχνει την τάση για τη μακροπρόθεσμη αγορά εμπορευματοκιβωτίων, υποδεικνύει ότι ο Μάρτιος ήταν «επικίνδυνος» για τη βιομηχανία και τον κόσμο, σε μια περίοδο προσαρμογών στη νέα κανονικότητα.

Ο XSI κατέγραψε μικρή πτώση κατά 0,5% μετά από μια παρατεταμένη περίοδο ανάπτυξης, αλλά η Xeneta προειδοποιεί ότι, παρόλο που τα συμπτώματα αυτά φαίνονται ήπια, το μέλλον χαρακτηρίζεται από αυξανόμενη αβεβαιότητα και μια επικείμενη παγκόσμια ύφεση, που ενδέχεται να επηρεάσει τη ζήτηση σε όλες τις βασικές εμπορικές οδούς.

Οι ευρωπαϊκές εισαγωγές μειώθηκαν κατά 1,0% τον Μάρτιο, ενώ οι εξαγωγές από τη Γηραιά Ήπειρο αυξήθηκαν κατά 0,5%. Ενώ υπήρχε η ελπίδα ότι οι βασικές εμπορικές συναλλαγές στην Άπω Ανατολή και στη Βόρεια Ευρώπη θα παρουσίαζαν ταχεία ανάκαμψη όταν οι κινεζικές βιομηχανίες επέστρεφαν σε κανονική λειτουργία, πλέον έχει καταστεί σαφές ότι μια τέτοια προοπτική είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί.

Οι εισαγωγές στις χώρες της Άπω Ανατολής αυξήθηκαν κατά 0,4% τον Μάρτιο, ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία του δείκτη XSI, σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2019, βρίσκονται κατά 11,6% χαμηλότερα. Αντίστοιχα, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά την ίδια περίοδο κατά 0,8%.

Τέλος, οι εισαγωγές στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Μάρτιο κατά 1,3%, αντιστρέφοντας έτσι τη μικρή μείωση που σημειώθηκε τον Φεβρουάριο. Σε ετήσια βάση, οι αμερικανικές εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 23,1%, ενώ αντίθετα οι αμερικανικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 2,3% (έως τις 20 Μαρτίου), καθώς δεν μπόρεσαν να διατηρήσουν τη δυναμική που παρατηρήθηκε στα τέλη του 2019. Καθώς η πανδημία του Covid-19 βρίσκεται σε έξαρση στις ΗΠΑ, οι αναλυτές της Xeneta σχολιάζουν ότι οι προοπτικές των καταναλωτικών δαπανών διαφαίνονται ζοφερές.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.