Νότια Σινική Θάλασσα: Σύγκρουση πλοίων και βύθιση αλιευτικού του Βιετνάμ

Νότια Σινική Θάλασσα: Σύγκρουση πλοίων και βύθιση αλιευτικού του Βιετνάμ

279
Νότια Σινική Θάλασσα: Σύγκρουση πλοίων και βύθιση αλιευτικού του Βιετνάμ

Βιετναμέζικο αλιευτικό σκάφος με οκτώ μέλη πληρώματος συγκρούστηκε με πλοίο της κινεζικής ακτοφυλακής με αποτέλεσμα να βυθιστεί στα νησιά Παρασέλ.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα του Βιετνάμ το περιστατικό συνέβη το πρωί της Πέμπτης 2 Απριλίου ενισχύοντας έτσι τις εντάσεις μεταξύ των δύο κρατών στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Αξιωματούχοι των τοπικών αρχών της επαρχίας Quang Ngai στο Βιετνάμ αναφέρουν ότι πλοίο της κινεζικής ακτοφυλακής βύθισε το αλιευτικό σκάφος πριν προβεί στην κράτηση των μελών πληρώματος σε κοντινό νησί. Στο μεταξύ δύο άλλα αλιευτικά πλοία του Βιετνάμ επιχείρησαν να διασώσουν τα οκτώ μέλη πληρώματος, ωστόσο κρατήθηκαν επίσης από τις κινεζικές δυνάμεις. Το απόγευμα της Πέμπτης αφέθηκαν ελεύθερα τα οκτώ μέλη πληρώματος και τα δύο αλιευτικά που έσπευσαν προς τη διάσωση του πληρώματος.

Vietnam accuses China of terrorism over fishing boat sinking

Οι αξιώσεις του Πεκίνου για τις θαλάσσιες και νησιωτικές ζώνες στην ευρύτερη περιοχή έχουν εγείρει διενέξεις και συγκρούσεις μεταξύ Κίνας και Βιετνάμ. Μάλιστα στην περιοχή η Κίνα έχει αναπτύξει τεχνητά νησιά με στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Τα Νησιά Παρασέλ διεκδικούνται από το Βιετνάμ, ωστόσο έχουν καταληφθεί από την Κίνα μετά την αιματηρή εισβολή του 1974.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.