ΕΔΜΝ: Απαγόρευση μετακίνησης ακόμα και μόνιμων κατοίκων στα Μικρά Νησιά

  512
  ΕΔΜΝ: Απαγόρευση μετακίνησης ακόμα και μόνιμων κατοίκων στα Μικρά Νησιά

  Αυστηροποίηση των μέτρων αφίξεων και μετακίνησης ζητούν οι Δήμαρχοι και τα Δημοτικά Συμβούλια πλήθους νησιών στο Σύνολο της χώρας. Το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών καταγράφει ήδη στο 40% των Μελών του ισχυρές δημοτικές αποφάσεις υπέρ αυτού του μέτρου, ενώ ένα ακόμα 24% βρίσκεται σε διαδικασία λήψης σχετικής απόφασης μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Η Πάτμος, η Μήλος, η Τήλος, η Ιθάκη, η Κάσος, η Αλόννησος, οι Λειψοί, οι Οινούσσες, το Αγαθονήσι, τα Ψαρά, οι Παξοί, αλλά και η Ρόδος και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εκπέμπουν SOS ώστε να αυστηροποιηθούν τα μέτρα και ο έλεγχος στις αφίξεις και στις μετακινήσεις των μόνιμων κατοίκων τους, καθώς ο κίνδυνος διασποράς του Covid-19 στις τοπικές κοινωνίες από ταξιδιώτες του εξωτερικού, εργολάβους, συνεργεία, αλλά και πολίτες που διαθέτουν το Ε1 λόγω κάποιας προϋπάρχουσας εποχιακής απασχόλησης είναι πλέον ορατός.

  Η περίοδος του Πάσχα ξεκινά σε λίγες μέρες για Ορθόδοξους και Καθολικούς, τα σχολεία είναι ακόμα κλειστά και ο καιρός ευνοεί τη διάθεση για απόδραση, αυξάνοντας τον φόβο αλλά και τον κίνδυνο για τους τοπικούς πληθυσμούς των νησιών, που δεν διαθέτουν τις απαραίτητες υγειονομικές υποδομές, σε κάποιες περιπτώσεις ούτε καν τους γιατρούς για να αντιμετωπίσουν σοβαρά, ή πολλά ταυτόχρονα περιστατικά λοιμώξεων, ενώ ένα πολύ σημαντικό μέρος των κατοίκων τους ανήκουν στην τρίτη ηλικία.

  Το ΕΔΜΝ απαιτεί την λήψη πρόσθετων μέτρων ώστε να μην χαθεί ούτε μια ανθρώπινη ζωή στα Μικρά Νησιά μέσα στη πανδημία. Οι Δήμαρχοι των Μικρών Νησιών δίνουν καθημερινά τεράστια μάχη για να αντιμετωπίσουν την αυξημένη δυσκολία των ημερών σε όλα τα επίπεδα της αρμοδιότητάς τους και πρέπει να βρουν τη Πολιτεία αρωγό σε αυτόν τους τον αγώνα. Ζητάμε να απαγορευτούν ΟΛΕΣ οι αφίξεις, ακόμα και αυτές των μόνιμων κατοίκων βάσει επίδειξης του Ε1, καθώς εκφράζεται τεράστια ανησυχία από νησιά όπως η Σέριφος και η Ίος ότι ο αριθμός των εποχιακών εργαζομένων που διαθέτει το απαραίτητο έγγραφο και έχει ήδη μετακινηθεί προς αυτά είναι μεγάλος και θα συνεχίσει να αυξάνεται. Επιπλέον ζητάμε να απαγορευτούν όλες οι πτήσεις προς τα νησιά την περίοδο του Πάσχα και για όσο κρατήσουν τα περιοριστικά μέτρα προστασίας, καθώς οι επιβαίνοντες μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί φορείς ή να νοσούν ελαφρά και να περάσουν απαρατήρητοι. Τέλος, ζητάμε την αυστηροποίηση του μέτρου της υποχρεωτικής απομόνωσης των 14 ημερών, με αστυνόμευση, για όσο θα υπάρχει η δυνατότητα νέων αφίξεων, αλλά και για κάθε κάτοικο νησιού που μετακινήθηκε για σοβαρό λόγο και επιστρέφει. Σαφώς ξεχωρίζουμε βέβαια και ζητούμε να επιτρέπετε η μετακίνηση εντως των διοικητικών ορίων των δήμων των μικρών νησιών, σε όσες περιπτώσεις ο δήμος αποτελείται από δυο η περισσότερα μικρά νησιά.

  Το ΕΔΜΝ θα υποβάλλει άμεσα επίσημο αίτημα, συνοδευόμενο από όλες τις αποφάσεις Δημάρχων και Δημοτικών Συμβουλίων των Μελών του, στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στο Υπουργείο Εσωτερικών, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στο Γραφείο του κ. Πρωθυπουργού, ώστε να μην θρηνήσουμε ανθρώπινες απώλειες στο πιο ευάλωτο, αλλά και πιο πολύτιμο κομμάτι του γεωφυσικού και κοινωνικού ιστού της Ελλάδας, τα Μικρά Νησιά της.

  Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.