Ένα νέο έργο-ορόσημο για τα LNGs

Ένα νέο έργο-ορόσημο για τα LNGs

729
Ένα νέο έργο-ορόσημο για τα LNGs

Τον Οκτώβριο του 2017, η τοπική κυβέρνηση της Καμτσάτκα, στην ανατολική Σιβηρία της Ρωσίας, και η PJSC Novatek υπέγραψαν συμφωνία με στόχο την κατασκευή ενός τερματικού σταθμού στη νοτιοανατολική ακτή της χερσονήσου της Καμτσάτκα.

Ο τερματικός σταθμός προορίζεται για τη μεταφόρτωση υγροποιημένου φυσικού αερίου που παραδίδεται από τη χερσόνησο Yamal από πλοία μεταφοράς LNG τύπου ice class και μετέπειτα μεταφέρεται με συμβατικά πλοία μεταφοράς φυσικού αερίου προς την ευρύτερη περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού.

Σύμφωνα με την Glavgosexpertiza, το έργο θα βελτιστοποιήσει τις προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) από την Αρκτική, ενισχύοντας έτσι την ανάπτυξη των διαδρομών στο Βόρειο Πέρασμα και των εμπορικών και οικονομικών προοπτικών της Καμτσάτκα.

Η νέα εγκατάσταση μεταφόρτωσης αναμένεται να κατασκευαστεί σε πέντε φάσεις. Μόλις ολοκληρωθούν τα πρώτα τέσσερα στάδια, ο τερματικός σταθμός θα έχει ετήσιο κύκλο εργασιών περίπου 11 εκατ. τόνων ΥΦΑ. Με την ολοκλήρωση της πέμπτης φάσης, θα υπερδιπλασιάσει τη χωρητικότητά του σε περίπου 22 εκατ. τόνους ΥΦΑ.

Οι νέες υποδομές θα περιλαμβάνουν πλωτές εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου, εγκαταστάσεις και συστήματα για μεταφόρτωση LNG από πλοίο σε πλοίο (STS), καθώς και προηγμένα συστήματα και υποδομές που διασφαλίζουν τη θαλάσσια και περιβαλλοντική ασφάλεια.

Ο νέος σταθμός θα εξυπηρετεί ετησίως ‒αρχικά‒ 328 πλοία μεταφοράς LNG, με στόχο τα 657 πλοία, από τη στιγμή που θα είναι πλήρως λειτουργικός.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.