Covid-19: Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στην Αυστραλία λόγω κρουαζιερόπλοιου

Covid-19: Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στην Αυστραλία λόγω κρουαζιερόπλοιου

422
Covid-19: Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στην Αυστραλία λόγω κρουαζιερόπλοιου

Τη ραγδαία αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid-19 ανακοίνωσε η Αυστραλία, η οποία συνδέεται άμεσα με τους επιβάτες ενός κρουαζιερόπλοιου που αποβιβάστηκαν στο Σίδνεϊ. Το γεγονός ότι οι αρχές επέτρεψαν στους επιβάτες να αποβιβαστούν προκάλεσε κύμα αντιδράσεων στη χώρα και επικρίσεις για τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, το κρουαζιερόπλοιο «Ruby Princess» ξεκίνησε από την Αυστραλία για ένα ταξίδι έντεκα ημερών στη Νέα Ζηλανδία, πριν επιστρέψει στο Σίδνεϊ στις 19 Μαρτίου. Το παράξενο στην υπόθεση είναι ότι το κρουαζιερόπλοιο δεν χαρακτηρίστηκε ως υψηλού κινδύνου απειλή για τη μετάδοση του ιού αλλά ως μέτρια, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν επιβάτες που είχαν εκδηλώσει συμπτώματα. Ως αποτέλεσμα των λανθασμένων χειρισμών, οι 2.700 επιβάτες αποβιβάστηκαν, εκ των οποίων οι 130 έχουν ήδη βρεθεί θετικοί στον νέο κορονοϊό. Σύμφωνα με αναφορές από διεθνή ειδησεογραφικά μέσα, περισσότεροι από 150 είχαν εμφανίσει πυρετό.

Το εν λόγω κρουαζιερόπλοιο θεωρείται η μεγαλύτερη πηγή μετάδοσης του ιού στην Αυστραλία. Παρά τα σχετικά λίγα κρούσματα που έχουν εμφανιστεί μέχρι στιγμής στη χώρα, σε συνάρτηση με το μέγεθός της, ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι πλέον αυξάνονται με γρηγορότερο ρυθμό. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι αρμόδιες αρχές της Αυστραλίας έχουν ανακοινώσει την εντατικοποίηση των ελέγχων όσον αφορά την εφαρμογή των μέτρων καραντίνας που έχουν επιβληθεί στη χώρα. Ταυτόχρονα, υπάρχει και ο φόβος για το αν τελικά η μετάδοση του ιού από τους επιβάτες θα περιοριστεί ή αν θα επέλθει μεγαλύτερη έξαρση των κρουσμάτων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.