
Η Σιγκαπούρη είναι ένα από τα σημαντικότερα οικονομικά κέντρα της Ασίας αλλά και του κόσμου. Αν και το ασιατικό κράτος έχει σχεδόν τον μισό πληθυσμό της Ελλάδας, η οικονομία του θεωρείται από τις πιο ανταγωνιστικές, ελεύθερες, καινοτόμες και φιλικές προς τις επιχειρήσεις. Πώς, λοιπόν, κατάφερε ένα τόσο σημαντικό κέντρο να περιορίσει την έξαρση του νέου κορονοϊού;
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, οι βασικοί λόγοι που η Σιγκαπούρη τα έχει καταφέρει τόσο καλά είναι τρεις. Αρχικά, η χώρα έχει θεσπίσει αυστηρούς νόμους για την ανίχνευση και τον περιορισμό νέων κρουσμάτων από τον ιό. Όσοι έχουν ταξιδέψει σε περιοχές όπου έχουν εμφανιστεί κρούσματα του ιού τίθενται σε καραντίνα άμεσα, ενώ ταυτόχρονα όποιος δώσει ψευδείς πληροφορίες σχετικά με το ταξιδιωτικό του ιστορικό διώκεται ποινικά. Μάλιστα, στην περίπτωση ενός άνδρα, διατάχθηκε απαγόρευση εισόδου του στη χώρα για πάντα.
Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι η αίσθηση συλλογικής ευθύνης που διακατέχει τους πολίτες της χώρας. Θεωρώντας σημαντικότερο το τι είναι καλύτερο για την κοινωνία και όχι για τους ίδιους, έχουν αποδεχτεί πλήρως τους περιορισμούς που τους έχουν επιβληθεί. Ταυτόχρονα, όμως, η χώρα ανέπτυξε και ένα νέο λογισμικό, με το οποίο οι πολίτες μπορούν να αναφέρουν την τοποθεσία τους στις αρχές. Η νέα αυτή υπηρεσία χρησιμοποιήθηκε αρχικά για τους αλλοδαπούς εργαζομένους στη χώρα, που ανέρχονται σε περίπου 12.000.
Τέλος, σημαντικό ρόλο έχει διαδραματίσει το εξαιρετικό σύστημα υγείας της Σιγκαπούρης. Οι ειδικοί φαίνεται πως έχουν αναπτύξει ένα καινούργιο εργαλείο που εντοπίζει το πώς συνδέονται μεταξύ τους τα κρούσματα του κορονοϊού, κάτι που βοηθά ιδιαίτερα τις αρχές του ασιατικού κράτους να εντοπίζουν γρηγορότερα τυχόν κρούσματα και να περιορίζουν τη μετάδοση του ιού.
Η νέα πανδημία βρήκε τη χώρα αρκετά προετοιμασμένη, μετά την επιδημία του ιού SARS το 2003, καθώς είχε λάβει μέτρα προστασίας σε περίπτωση μιας νέας επιδημίας.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Νωχελική παραμένει η δραστηριότητα στις αγοραπωλησίες πλοίων το 2025. Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Allied, 703 πλοία χωρητικότητας 48,4 εκατ. dwt άλλαξαν χέρια…
Αναντίρρητα, η αποανθρακοποίηση βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας πλήθους βιομηχανιών, συμπεριλαμβανομένης και της ναυτιλίας. Στο πλαίσιο αυτό, τα κράτη, ειδικότερα αυτά της ΕΕ, αναζητούν…
Εν μέσω του εμπορικού πολέμου μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, η Κίνα έχει προβεί σε ενέργειες για διαφοροποίηση των εισαγωγών της σε ορισμένα…
Καθώς η αναζωογόνηση των εγχώριων ναυπηγείων συνιστά πλέον επιτακτική προτεραιότητα της Ιαπωνίας, το Τόκιο δρομολογεί την πιο φιλόδοξη προσπάθεια των τελευταίων δεκαετιών προς αυτή…
Έναν ισχυρό ενεργειακό πόλο, με σημαντική παρουσία στην Ελλάδα και δυναμική επέκταση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, δημιουργούν οι Όμιλοι Motor Oil και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μέσω…
Η ναυτιλία, ως θεμέλιος λίθος του παγκόσμιου εμπορίου, καλείται να επανακαθορίσει τη θέση και τον ρόλο της σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον, όπου οι…
Η Queensway ολοκλήρωσε με επιτυχία την επίβλεψη ενός νεότευκτου έργου, επιβλέποντας κάθε στάδιο, από την κοπή του χάλυβα έως την τελική παράδοση, με ακρίβεια…
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την απόφασή του για επιβολή δασμών 50% στις εισαγωγές από τη Βραζιλία, κοινοποιώντας μέσω Truth Social την…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ