Για άρση των κυρώσεων προς αντιμετώπιση του Covid-19 πιέζει η Τεχεράνη

Για άρση των κυρώσεων προς αντιμετώπιση του Covid-19 πιέζει η Τεχεράνη

408
Για άρση των κυρώσεων προς αντιμετώπιση του Covid-19 πιέζει η Τεχεράνη

Οι ΗΠΑ πρέπει να άρουν τις κυρώσεις εάν η Ουάσιγκτον θέλει να βοηθήσει το Ιράν να περιορίσει την έκρηξη του κορονοϊού, δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί, προσθέτοντας ότι το Ιράν δεν είχε καμία πρόθεση να αποδεχτεί την προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας από την Ουάσιγκτον, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

«Οι Αμερικανοί ηγέτες ψεύδονται. Αν θέλουν να βοηθήσουν το Ιράν, το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να άρουν τις κυρώσεις. Τότε μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον κορονοϊό», ανέφερε ο Ρουχανί σε τηλεοπτική του ομιλία.

Το Ιράν είναι η χώρα της Μέσης Ανατολής που πλήττεται περισσότερο από τον Covid-19, με σχεδόν 1.700 θανάτους και πάνω από 21.000 κρούσματα. Η Ουάσιγκτον προσέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στο Ιράν, αλλά ο ανώτατος αρχηγός της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, απέρριψε την προσφορά.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν ενταθεί ιδιαίτερα από το 2018, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε από τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και επέβαλε κυρώσεις που έχουν πλήξει σοβαρά την ιρανική οικονομία.

Οι ιρανικές αρχές κατηγορούν τις ΗΠΑ ότι οι κυρώσεις παρεμποδίζουν τις προσπάθειές τους να περιορίσουν την εξάπλωση του κορονοϊού και ο Ρουχανί προέτρεψε τους Αμερικανούς πολίτες να καλέσουν την κυβέρνησή τους να άρει τις κυρώσεις καθώς το Ιράν προσπαθεί να καταπολεμήσει την πανδημία.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.