Covid-19 VS εμπορικός πόλεμος… σημειώσατε 1

Covid-19 VS εμπορικός πόλεμος… σημειώσατε 1

469
Covid-19 VS εμπορικός πόλεμος… σημειώσατε 1

Μεγαλύτερες αναμένεται να είναι για το διεθνές εμπόριο οι συνέπειες του κορονοϊού απ’ ό,τι οι αντίστοιχες των εμπορικών διενέξεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, σημειώνει σε έρευνά της η εταιρεία παροχής ασφαλιστικών συμβουλών Allianz SE.

«Εκτιμούμε ότι το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών θα σημειώσει τριμηνιαίες οικονομικές απώλειες περί τα $320 δισ. […] Ο αριθμός αυτός ισούται με τις απώλειες που κατέγραψε το διεθνές εμπόριο καθ’ όλη τη διάρκεια του 2019 λόγω του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας», τονίζει ο Ludovic Subran, επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας σε συνεργασία με άλλους δύο συναδέλφους του.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, ο όγκος του παγκόσμιου εμπορίου θα υποχωρήσει 2,5% κατά το α΄ τρίμηνο και 1% το β΄ τρίμηνο. Αν οι αριθμοί αυτοί επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για την πρώτη σημαντική ύφεση μετά από χρόνια σταθερής ανάπτυξης του διεθνούς εμπορίου.

Ιδιαίτερα για το εμπόριο αγαθών, η ομάδα της Allianz εκτιμά ότι η επιστροφή στην κανονικότητα ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί κατά το τέλος του β΄ τριμήνου. «Οι απώλειες στις εξαγωγές αναμένεται να ανέλθουν σε $161 δις, καθώς ο Covid-19 θα προκαλέσει στρεβλώσεις στη ζήτηση της Κίνας και της Ευρώπης», τονίζει ο κ. Subran.

Αναφορικά με τον κλάδο των υπηρεσιών, η Allianz εκτιμά ότι ο τουρισμός από και προς την Ιταλία, αλλά και άλλα μέρη της Ευρώπης και την Κίνα, θα μειωθεί αισθητά, όπως αντίστοιχα βάναυσα θα χτυπηθεί και ο κλάδος των μεταφορών.

Αναμφίβολα, και η ναυτιλιακή βιομηχανία θα επηρεαστεί σημαντικά, καθώς το τελευταίο διάστημα οι πλόες containerships από και προς την Κίνα έχουν μειωθεί κατά 49%. «Η εκτιμώμενη μείωση της διακίνησης φορτίων διά θαλάσσης κατά 20-25% θα επιδράσει αρνητικά και στη λιμενική βιομηχανία», παρατηρεί η ερευνητική ομάδα.

Μπορείτε να διαβάσετε όλη την έρευνα εδώ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.